Isărescu: Economia nu are nevoie de o stimulare suplimentară a consumului

Şeful Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, spune că supraîncălzirea economiei poate fi evitată prin crearea de locuri de muncă, dar şi prin investiţii şi creşterea productivităţii.

Economia românească nu are nevoie de o stimulare suplimentară a consumului, care a crescut deja peste potenţial, a atras atenţia guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful Băncii Naţionale spune că supraîncălzirea economiei poate fi evitată prin crearea de locuri de muncă, dar şi prin investiţii şi creşterea productivităţii, care, în prezent, este net inferioară dinamicii salariale.

"Deja am intrat de la deficit de cereri la excedent de cereri şi se observă unde? Se observă în balanţa comercială. Deci, dacă mai stimulăm cererea, inclusiv prin reducere de dobândă sau prin alte metode de stimulare a cererii, nu vom crea locuri de muncă decât în străinătate. Nu vom stimula economia internă, că ea este oricum, supraturată la nivelul actual. Avem o tendinţă de încordare a pieţei muncii. Încrederea consumatorilor este pozitivă şi este foarte bine că o bună parte din încrederea consumatorilor, de această dată, duce la o mai mare economisire", a spus Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte inflaţia, prognozele pentru 2016 şi 2017 au fost modificate în scădere.

Astfel, pentru anul în curs, ţinta a fost schimbată de la 0,6% la -0,4, iar pentru anul viitor, de la 2,7 la 2 procente.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că reducerea inflaţiei se datorează scăderii preţurilor la alimente, dar şi în domeniul energiei, precizează redactorul RRA,  Iulian Olescu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 8 August 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste