Atentat sinucigaș revendicat de ISIS la Bagdad

Atentatul a avut loc la un punct de control al forţelor de securitate de la intrarea în Kadhimia, un cartier al Bagdadului în care se află un important loc de pelerinaj al musulmanilor şiiţi.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 22 rănite într-un atentat sinucigaş care a avut loc în această dimineaţă în capitala irakiană, Bagdad.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Atentatul a avut loc la un punct de control al forţelor de securitate de la intrarea în Kadhimia, un cartier al Bagdadului în care se află un important loc de pelerinaj al musulmanilor şiiţi.

Aceştia sunt una dintre principalele ţinte ale extremiştilor sunniţi din Statul Islamic, care de-a lungul timpului au lansat numeroase atacuri împotriva unor ţinte civile sau locuri de pelerinaj.

Doar luna aceasta, aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş care a avut loc, pe 3 iulie, într-o zonă comercială din centrul Baghdadului, atacul a fost unul dintre cele mai sângeroase de la declanşarea conflictului din Irak, în urmă cu 13 ani.

Pe 8 iulie, un alt terorist sinucigaş al Statului Islamic a ucis 40 de şiiţi la o moschee din Balad, oraş aflat la 70 de kilometri de capitală. Şiiţii sunt consideraţi apostaţi de extremiştii sunniţi.

La scurt timp după declanşarea războiului, organizaţia din care provine Statul Islamic - Al Qaida din Irak - a început să atace civili şiiţi.

Liderul acelei grupări, Abu Musab al-Zarqawi îşi propusese ca prin aceste atacuri să genereze şi o reacţie violentă a miliţiilor şiite, sperând că, dacă acestea vor ucide în replică civili sunniţi, va creşte şi numărul celor care se alătură grupării sale.

Zarqawi, care a fost ucis în 2006 de forţele americane, a reuşit să îşi atingă scopul provocând un război civil între cele două comunităţi în perioada 2006 - 2007.

Statul Islamic pare acum să aibă o strategie similară, iar atacurile teroriste ale grupării s-au intensificat pe măsură ce aceasta a început să piardă teren în faţa forţelor irakiene care sunt sprijinite de aviaţia de război americană.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Iulie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste