BNR: Momentul finanaciar cel mai greu al Brexit-ului a fost depăşit

Momentul cel mai greu din punct de vedere al consecinţelor financiare ale Brexitu-lui a fost trecut, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.

Efectele Brexit-ului asupra României se manifestă pe trei paliere: pe termen foarte scurt, care implică în special pieţele financiare, pe termen mediu, un an sau doi, care ţin mai ales de dimensiunea economică, şi pe termen lung, care se referă la dimensiunea politică şi instituţională.

Este estimarea viceguvernatorului Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, prezentată astăzi la o conferinţă pe teme economice.  

"S-a văzut că încă din prima zi consecinţele natural dramatice ale unei decizii atât de dramatice - căderea lirei sterline în primele ore cu 10% - ele au început să fie estompate prin acţiunea reglementatorului, prin acţiunea băncii centrale încă din prima zi. Aţi observat că lira sterlină a început să recupereze în a doua parte a primei zile. Acţiunile cele mai importante, vorbim de bursele lichide adânci, şi aici au început să recupereze în a doua parte a zilei. Nu revin bineînţeles la nivelul de dinainte, pentru că s-a produs Brexitul, dar suntem în echilibru. Nu există o prăbuşire, nu există haos, pieţele funcţionează, lichiditatea circulă. Deci momentul primei zile, momentul cel mai greu din punct de vedere al consecinţelor financiare, a fost trecut", a spus Bogdan Olteanu. 

El a precizat că vor mai fi săptămâni de turbulenţe, dar există instrumentele necesare pentru ca acestea să fie stăpânite pe plan global.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Iunie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste