Cioloş: Comunitatea românească din Marea Britanie nu va fi afectată imediat

Comunitatea românească din Marea Britanie nu va fi afectată imediat, întrucât procesul de desprindere a Marii Britanii din spaţiul comunitar va dura cel puţin 2 ani, a spus premierul Dacian Cioloş.

Rezultatul votului de ieri din Marea Britanie, privind ieşirea din Uniunea Europeană, nu va avea un impact semnificativ asupra evoluţiei economice a României, declară preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş la finalul unor întâlniri de urgenţă convocate azi la prânz pentru o primă analiză a efectelor Brexitului.

Premierul a subliniat că nici comunitatea românească din Marea Britanie nu va fi afectată imediat, întrucât procesul de desprindere a Marii Britanii din spaţiul comunitar va dura cel puţin 2 ani.

Pentru România este important să participe activ în perioada următoare la discuţiile care din interiorul Uniunii, dar şi să ia deciziile corecte pentru evoluţia sa, spune Dacian Cioloş.

"Un  mesaj pe care vreau să-l transmit, mai ales cetăţenilor români care locuiresc şi lucrează în Marea Britanie, nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni. Punerea în aplicarea a deciziei pe care poporul britanic a luat-o astăzi se va face în timp. Vom avea nevoie, conform primei analize pe care au făcut-o şi instituţiile europene, de minim doi ani de zile pentru a  negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în măsura în care autorităţile din Marea Britanie vor formaliza această decizie a referendumului printr-o solicitare formală pe care vor trebuie să facă către instituţiile europene", a spus premierul.

Românii din Marea Britanie, îngrijoraţi

Românii din Marea Britanie se declară îngrijoraţi de rezultatul referendumului şi le cer autorităţilor de la Bucureşti să facă demersuri pentru a le asigura condiţiile corespunzătoare celor aflaţi la muncă în această ţară.

Directorul Centrului Comunitar din Londra, Tomi Tomescu, spune că cei mai afectaţi de această decizie vor fi românii care lucrează fără forme legale.

"Consecinţele nu vor fi imediate, chiar dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, tot va exista acordul comunităţii europene, care îi va proteja şi vor putea să trăiască în Marea Britanie. Problema va exista pentru cei care nu şi-au făcut forme legale, pentru că ei nu vor fi protejaţi. În momentul în care Marea Britanie va începe negocierile cu Uniunea Europeană, probabil se va ajunge la un acord prin care cei care erau deja acolo, cu forme legale, să rămână, deoarece şi Marea Britanie are foarte mulţi cetăţeni în Uniunea Europeană", a spus Tomi Tomescu.

Peste 17.400.000 de britanici s-au pronunţat, la referendumul de ieri, în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, cu un scor final de 51,9 la 48,1%.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Iunie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste