Petre Tobă: Alegerile din 5 iunie, cele mai sigure din ultimii ani

Alegerile de ieri au fost cele mai sigure din ultimii ani, spune Ministrul de Interne, Petre Tobă.

Ministrul Afacerilor Interne a evaluat azi desfăşurarea scrutinului, apreciind că a fost asigurat un climat de normalitate.

Ministrul a amintit că bunul mers al procesului electoral a fost printre priorităţile Executivului, iar sistemul informatic folosit în premieră pentru monitorizarea alegerilor şi împiedicarea votului multiplu şi-a atins scopul principal de prevenire şi descurajare a infracţiunilor de acest gen.

"În colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Electorală Permanentă, s-au asigurat condiţiile utilizării, în premieră pentru alegerile din România în ultimii ani, a unui soft, a unui sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de semnalare în timp real a unei posibile situaţii de vot multiplu. Anterior zilei votului, după cum foarte bine cunoaşteţi, am solicitat şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, a testat de trei ori acest sistem informatic", a menţionat Tobă.

Cu toate acestea, s-au înregistrat, la nivel naţional, 245 de situaţii de posibil vot multiplu, a declarat Petre Tobă.

"În cursul zilei de ieri, de la deschiderea secţiilor de votare până la închidere, sistemul informatic a semnalat 245 de situaţii de posibil vot multiplu. Toate aceste situaţii în momentul acesta sunt cercetate de echipe ale poliţiei naţionale, fie că vorbim de echipe la nivel teritorial, fie de la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române", a precizat ministrul de Interne.  

Acesta a mai afirmat că, alegerile locale din 5 iunie au fost "cele mai sigure alegeri din ultimii ani"

"Concluzionând, putem spune că aceste alegeri au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani, şi vin şi cu câteva procente: pe întreaga perioadă a campaniei electorale - ceea ce înseamnă campanie electorală, preziua votului, ziua votului -, numărul total de sesizări a scăzut 43%, infracţiunile sesizate sau constatate de către unităţile de poliţie au scăzut cu 51%, iar totalul contravenţiilor a scăzut cu 53%. În cazul contravenţiilor, cele mai multe au vizat filmarea sau fotografierea buletinului de vot, continuarea propagandei electorale sau comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în preajma secţiilor de vot", a mai spus Petre Tobă azi, la Palatul Victoria. 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 Iunie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste