Premieră la alegerile locale: Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot

Una dintre noutăţile alegerilor locale din acest an este sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Cetăţenii români cu drept de vot sunt aşteptaţi în această duminică să-şi desemneze primarii, consilierii locali şi judeţeni.

Alegătorii pot vota în baza unui act de identitate valabil numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau de reşedinţă.

Una dintre noutăţile aduse de alegerile din acest an este sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - preciza preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

"Principalul rol al sistemului informatic este să împiedice votul ilegal şi să ofere în timp real date certe privind prezenţa la urne. Dacă o persoană care se prezintă la vot nu figurează în listele electorale ale secţiei de votare, sistemul semnalează dacă respectiva persoană are drept de vot, dacă a mai votat la aceste alegeri sau dacă este arondată la altă secţie de votare. Votul multiplu şi tentativa de vot multiplu sunt infracţiuni electorale pentru care Codul Penal prevede pedepse cu închisoare sau amendă penală şi interzicerea exercitării unor drepturi", a precizat Ana Maria Pătru.

Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi şi adresa acesteia puteţi accesa pagina de internet www.registrulelectoral.ro.

Scrutinul de duminică, 5 iunie, va avea loc în intervalul orar 7:00-21:00.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Iunie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste