Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe şi fost director al SIE

AUDIO "România nu este o ţină prioritară pentru acţiunile teroriste."

Realizator:- România ar putea reprezenta un factor important pentru restabilirea păcii în Siria întrucât deţine expertiza şi instrumentele necesare, susţine Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe şi fost director al SIE. Într-un interviu acordat colegei noastre Andreea Marin el mai spune că, deşi ţara noastră nu reprezintă o ţintă directă a terorismului, se impune totuşi prudenţă din partea serviciilor de informaţii: 

Reporter: Din perspectiva fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe, care este principala vulnerabilitate a Uniunii Europene? 

Teodor Meleşcanu: Cea mai mare la ora actuală o reprezintă totuşi terorismul şi posibilitatea continuării şi extinderii conflictului din Siria, care poate influenţa şi ţările europene, inclusiv România. 

Reporter: România cum poate fi afectată de terorism, în momentul de faţă? 

Teodor Meleşcanu: România nu este o ţină prioritară pentru acţiunile teroriste. Numărul de refugiaţi este relativ simbolic, este foarte mic. Evident, că la ora actuală nimeni nu poate spune că este la adăpost de un act terorist. Însă, după părerea mea, riscul este relativ redus şi poate să fie monitorizat de serviciile de specialitate. 

Reporter: Există pericolul ca acel conflict din zonă să se transpună într-unul dintre statele Uniunii Europene? 

Teodor Meleşcanu: Dacă va continua şi chiar se va acutiza, această posibiliate nu poate fi exclusă. Tocmai de aceea cred unul din interesele prioritare ale ţărilor Uniunii Europene trebuie să fie implicarea în găsirea cât mai rapidă a unei soluţii politice la conflictul din Siria. Numai în acest fel se vor putea reconcilia şi sirienii din străinătate, ca şi sirienii din Siria.  e

Reporter: Pentru că vorbeaţi de găsirea unei soluţii in interiorul Uniunii Europene, faptul că România are o ambasadă în Siria, la Damasc, poate fi un pilon important în această negociere? 

Teodor Meleşcanu: Realmente în problema siriană avem şi expertiză şi avem şi instrumentele pe care le putem folosi, cum e ambasada română, de exemplu. 

Reporter: Şi de unde expertiza?

Teodor Meleşcanu: Expertiza este că în zona siriană, România are relaţii de foarte mulţi ani, avem şi vreo 15 mii de persoane din familii mixte, deci vreo 5 mii de familii mixte, şi îmi pare că nu le folosim mai mult. 

Reporter: Se va ridica România şi va pune piciorul în prag? Va spune: "Da, vreau să ajut să găsesc soluţia"? 

Teodor Meleşcanu: Cred că aşa ar trebui să facă. 

Reporter: Există premise reale de pericol şi de risc în momentul de faţă pentru România? 

Teodor Meleşcanu: Există, şi riscul cel mai mare este instabilitatea din zona de est, respectiv Rusia, conflictul din Ucraina, care pentru noi e foarte apropiat. După care al doilea risc l-aş pune că este conflictul din Siria. DIn punctul meu de vedere acestea sunt principalele vulnerabilităţi ale României la ora actuală. 

Reporter: Când credeţi că se va găsi soluţia pentru conflictul din Siria şi care va fi

Teodor Meleşcanu: Relativ curând. În momentul în care Statele Unite şi Rusia se vor pune de acord asupra principalelor elemente ale răspunsului, ea se va concretiza foarte repede. Este nevoie însă ca şi Uniunea Europeană să intervină în această zonă, pentru a asigura o soluţie durabilă. Soluţia durabilă cred că va fi un guvern de tranziţie, care să asigure o evoluţie spre un sistem democratic în Siria, încetarea conflictelor, bătăliilor, luptelor, întoarcerea sirienilor în ţară şi, în acelaşi timp, va trebui să fie găsită o soluţie şi pentru preşedintele Assad, alawiţii care îl sprijină, şi aşa mai departe.

Transcrierea interviului Agenţia de presă RADOR

AUDIO


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste