Preşedintele Ungariei, prezent la dezvelirea unui grup statuar la Miercurea Ciuc

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, aflat într-o vizită privată în România, a participat astăzi la dezvelirea unui grup statuar la Miercurea Ciuc.

Dezvelirea grupului statuar care îl reprezintă pe Episcopul romano-catolic Márton Áron a avut loc în Piaţa centrală a oraşului Miercurea Ciuc, în prezenţa a peste 5.000 de persoane, localnici şi pelerini.

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, a ţinut un discurs în care a evocat personalitatea episcopului, iar Lezsák Sándor, vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, a vorbit despre păstrarea valorilor creştine în contextul european actual.

Márton Áron a fost o personalitate marcantă a comunităţii maghiare din Transilvania, care a trăit între 1938 şi 1980.

Episcopul a fost arestat de autorităţile comuniste, ridicat la rang de Arhiepiscop ad personam de către Papa Pius a XII-lea şi a primit distincţia Drept între popoare din partea Statului Israel pentru că s-a opus deportării evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Grupul statuar este realizat din bronz, iar costul total al lucrărilor se ridică la peste 600.000 de lei, banii fiind asiguraţi din bugetul Consiliului Local din Miercurea Ciuc, al Consiliului Judeţean Harghita, dar şi din finanţări care se ridică la 7,5 milioane de forinţi, din partea a două fundaţii din Ungaria.

De menţionat că Ader Janos  a fost prezent, ieri, în calitate de pelerin, la procesiunea de Rusalii de pe muntele Şumuleul Mic, închinată Fecioarei Maria.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste