Proiectul acordului de liber schimb cu SUA, în dezbaterea miniștrilor europeni

Miniştrii comerţului din Uniunea Europeană au discutat ieri proiectul acordului de liber schimb cu SUA, aflat în al treilea an de negocieri.

Miniştrii comerţului din Uniunea Europeană au discutat ieri proiectul acordului de liber schimb cu SUA, aflat în al treilea an de negocieri.

Comisia Europeană ar dori încheierea parteneriatului comercial transatlantic în timpul administraţiei Obama, declara ieri, la Bruxelles, comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni.

Acesta a subliniat că rebuie să se țină cont de prioritățile europenilor.

"Dar nu cu orice preţ. Suntem conştienţi de limite, de priorităţi, de interesele europenilor. Dacă negocierile au succes, va fi încheiat un acord, dacă nu, vom prelungi acest acord după alegerile din SUA. Există, desigur, un fel de incertitudine acolo, pentru că sunt alegeri, dar conţinutul acordului este important", a afirmat Cecilia Malmström.

Mai multe state, dar şi organizaţii au protestat recent faţă de lipsa de concesii făcute de americani legat de accesul produselor europene pe pieţele din SUA.

Următoarea rundă de negocieri va fi în iulie, la Bruxelles.

În ceea ce priveşte însă acordul economic dintre Uniunea Europeană şi Canada, Bruxelles-ul doreşte să-l încheie şi să-l semneze în cadrul unui summit, în octombrie.

Comisarul pentru comerţ spune că executivul comunitar trebuie să aibă unanimitate pentru a putea ratifica acordul, iar Parlamentul European va trebui, la rândul său, să-l voteze, mai transmite Cecilia Malmström.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Mai 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste