Guvernul nu are bani pentru majorarea indemnizaţiilor de creştere a copilului

Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, spune că, până la 1 iulie, orice realocare de fonduri este imposibilă.

Guvernul nu are posibilitatea să aloce, până la următoarea rectificare bugetară, fonduri pentru majorarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu, afirma astăzi că, şi în cazul în care guvernul va decide să dea aceşti bani, trebuie să se ţină cont de marja mica de cheltuieli permisă de actualul cadru bugetar.

"Până la 1 iulie, orice realocare de fonduri este imposibilă. De altfel, nici nu e cazu,l pentru că legea intră în vigoare la 1 iulie. Evident că, în momentul rectificării, este momentul care poate să aducă la această discuţie. Dar, repet, ceea ce noi vrem să subliniem, este cadrul îngust în care activitatea executivă din perspectivă financiar-bugetară se exercită. Suntem la 2,95 şi iată-ne cu 200 de milioane de lei în plus pentru anul acesta. Ăsta este cadrul în care evoluăm", a spus Dan Suciu.

În opinia purtătorului de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, responsabilitatea pentru soluţiile de rezolvare a acestei situaţii aparţine în egală măsură parlamentului şi executivului.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat legea care prevede eliminarea plafonului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Documentul va intra în vigoare de la 1 iulie.

Noile măsuri au în vedere diminuarea declinului demografic şi susţinerea familiilor tinere active care îşi doresc copii.

Principalele noutăţi constau în eliminarea plafonului maxim de 3400 de lei pe lună, precum şi acordarea indemnizaţiei în acelaşi cuantum până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei va fi calculat ca 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mic de 85% din salariul minim brut pe ţară.

De asemenea, mamele nu vor trebui să mai aleagă între un concediu de creştere a copilului de un an sau de doi ani.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 Martie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste