Producătorii de medicamente cer schimbarea legislaţiei

Furnizorii de medicamente susţin că lipsa medicamentelor din farmacii este cauzată de modul de calcul al preţurilor.

Toţi reprezentanţii producătorilor de medicamente susţin că situaţia actuală de pe piaţa românească de profil, afectată de lipsa unui mare număr de medicamente din farmacii, este efectul modalităţii de calcul al preţurilor şi cer schimbarea legislaţiei în domeniu.

La o dezbatere pe această temă, organizată de Ministerul Sănătăţii, a provocat în schimb păreri diferite propunerea autorităţilor de a amâna următorul termen de la care preţurile unor noi substanţe ar urma să scadă.

Dacă furnizorii de medicamente originale susţin această intenţie, producătorii de "generice", variantele mai ieftine ale mărcilor consacrate, nu sunt de acord, întrucât se consideră dezavantajaţi - spune directorul executiv al asociaţiei care-i reprezintă, Laurenţiu Mihai. 

"La iniţiativa noastră întreaga industrie, atât noi, producătorii de generice, cât şi producătorii de inovative, distribuitorii şi farmaciştii, am venit către Ministerul Sănătăţii cu propunerea de îngheţare totală a preţurilor până la aprobarea unei noi metodologii. Din păcate, s-a ignorat această propunere şi ceea ce s-a ales a fost să se schimbe legea după ce termenul de aplicare a trecut deja doar în favoarea importatorilor de medicamente al căror brevet a expirat. În acelaşi timp, susţinându-se o ştire falsă, aceea că ar dispărea acele medicamente ieşite de sub patent. Nu e cazul, şi anunţul Agenţiei Naţioanle a Medicamentului arată clar că există alternative generice pe piaţă. Aşteptăm ca orice soluţie propusă de Ministerul Sănătăţii să fie în interiorul legii şi nu în afara ei", a subliniat Laurenţiu Mihai.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Martie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste