AUDIO Ordonanța de Urgență privind interceptările, adoptată de Guvern

Guvernul României a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite ca interceptările în cauze penale să fie efectuate în continuare, dar nu de către Serviciul Român de Informaţii.

Documentul primise, tot aseară, avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocat într-o reuniune extraordinară de preşedintele Klaus Iohannis.

Ordonanţa a fost elaborată după ce în ziua de 16 februarie Curtea Constituţională a decis că SRI nu mai are voie să facă interceptări în dosare penale.

Activitatea parchetelor ar fi fost serios afectată, întrucât anchetele în cauze aflate în lucru ar fi fost îngreunate sau chiar oprite - se arată în motivarea ordinanţei.

Primul pas pentru adoptarea documentului a fost, aseară, avizul CSAT, aviz obţinut într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis şi desfăşurată la puţin timp de la întoarcerea sa din Israel.

Şeful statului a spus, după reuniune, că ordonanţa oferă într-o primă etapă o soluţie pentru organele judiciare.

Ulterior parlamentul poate avea în vedere şi alte rezolvări.

"Sunt opinii potrivit cărora activitatea parchetelor în absenţa infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere ar fi afectată atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanţa de urgenţă vine să răspundă exact acestei preocupări. CSAT a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de către guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituţiile statului, cât şi opinia publică", a spus Klaus Iohannis.

Imediat, după reuniunea CSAT ordonanţa a intrat, aseară târziu, în şedinţă de guvern şi a fost adoptată.

Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a explicat încă o dată de ce ordonanţa era necesară:

"Avem o singură infrastructură care poate face posibilă punerea în executare a mandatelor de interceptare şi această structură aparţine SRI. Ceea ce am dorit să facem prin ordonanţa de urgenţă este să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală pe care îl fac procurorii". a explicat aceasta.

Ordonanţa de urgenţă are putere de lege - a mai spus Raluca Prună.

AUDIO RALUCA PRUNĂ

 

Prin urmare, parchetele vor putea utiliza de acum infrastructura SRI, dar şi nu oamenii Serviciului pentru interceptări în cauze penale.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Martie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste