Cum încearcă UE să împiedice ieşirea Marii Britanii din Uniune

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a negociat intens cu premierul David Cameron, propunerile de reformă a UE.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să dezvăluie astăzi propunerile de reformă a Uniunii Europene, care să împiedice ieşirea Marii Britanii din Uniune.

Tusk este la Londra, unde a negociat intens cu premierul David Cameron, sub presiunea timpului, întrucât acordul este aşteptat la summitul din 18 februarie, de la Bruxelles. Ambele părţi au afirmat că sunt progrese.

Printre solicitările controversate ale părţii britanice, se află cea privind impunerea unui moratoriu de patru ani, înainte de orice plată a ajutoarelor sociale către cetăţenii europeni care vin să lucreze în Marea Britanie.

O solicitare considerată discriminatorie şi care încalcă libera circulaţie a persoanelor, principiu fondator al Uniunii Europene.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, compromisul cu Marea Britanie, în privinţa acestui moratoriu de patru ani privind drepturile sociale, ar putea urma modelul relaţiilor cu Elveţia, ale Uniunii Europene, în privinţa liberei circulaţii.

Acest acord s-ar putea face în două-trei etape. Iniţial, europenii din alte state să nu primească drepturi, pentru doi ani, cu posibilitatea de prelungire.

Elveţia nu este stat membru, dar are un acord cu Uniunea Europeană, în privinţa liberei circulaţii, cu restricţii privind perioada de şedere şi privind acordarea permiselor de muncă. 

David Cameron vrea să obţină acordul şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii şi să organizeze apoi referendumul asupra aparteneţei la Uniune, pe care l-a promis populaţiei.

Dacă solicitările sale vor fi acceptate, el s-a angajat să pledeze în faţa cetăţenilor împotriva părăsirii UE şi, pentru ieşire, în caz contrar.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Februarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste