75 de ani de la pogromul evreiesc de la Bucureşti. Mesajul preşedintelui Iohannis

La Templul Coral din Bucureşti au fost comemorate astăzi victimele evreieşti din vremea rebeliunii legionare care a avut loc între 21 şi 23 ianuarie 1941.

Au participat reprezentanţi ai preşedinţiei, guvernului, Corpului Diplomatic, istorici şi membri ai comunităţii evreieşti şi s-au depus coroane la monumentul dedicat victimelor Holocaustului din curtea Templului Coral.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a reamintit câteva din faptele petrecute cu 75 de ani în urmă.

"Au avut loc devastări, crime, am avut 125 de victime evrei la care s-au adăugat un număr important de ostaşi români şi ofiţeri ai Armatei Române în timpul rebeliunii legionare. Au avut loc arderi le rug ale sulurilor de Tora, ale cărţilor sfinte, toate sinagogile principale au fost atacate", a spus Vainer.

De menţionat că şi președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul comemorării a 75 de ani de la Pogromul legionar antievreiesc de la București.

„Acum 75 de ani, în București au avut loc atrocități și fapte inumane comise, în zilele de 21-23 ianuarie 1941, de către legionari și acoliții lor. (...) În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom și acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acele zile sângeroase. Fără îndoială, pogromul de la București este o pagină dezonorantă din istoria României, iar gestul firesc de aducere-aminte trebuie să ne facă în continuare conștienți că evenimente ca cel din 1941 au fost consecința intoleranței și a urii sădite de-a lungul vremii într-o societate care nu a avut anticorpii necesari pentru a se apăra", se arată în mesajul transmis de preşedintele Iohannis.

AICI Mesajul integral


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Ianuarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste