Tandemul Iohannis-Cioloş, în top şi în 2016

Începutul anului găseşte scena politică din România într-o bipolaritate aproape perfectă, forţele electorale ale PNL şi PSD sunt relativ echilibrate, iar tandemul Klaus Iohannis - Dacian Cioloş va domina spectrul politic în 2016,

Acestea  sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic.

Liberalii şi social-democraţii se află în sondaje undeva la egalitate, în jurul valorilor 35-40%.

Studiul arată că scorul este unul neaşteptat de bun pentru PSD, care deşi a fost învins în 2015, se află în top, şi destul de modest pentru PNL, care deşi a ieşit învingător, nu a reuşit să depăşească PSD, precizează realizatorul RRA.

Chiar dacă sunt motive să credem că PNL va capitaliza anul electoral 2016, în timp ce PSD are toate şansele să piardă, analiştii Infopolitic susţin că, însă, că jocul percepţiilor avantajează clar PSD.

Explicaţia: aşteptările ridicate vor face ca fiecare victorie a PNL să fie considerată firească, deci să treacă neobservată, în timp ce eşecurile vor conta mult mai mult.

Tot aşa cum fiecare eşec al PSD, de la care nimeni nu prea are aşteptari în 2016, să fie considerat minor, însă micile victorii să cântărească mult mai greu la nivelul percepţiei publice

O altă concluzie a analizei este că nici de această dată nu se va sparge dominaţia primelor două partide -PSD şi PNL - asupra primăriilor şi consiliilor judeţene.

La alegerile locale din acest an partidele mici vor aduna in jur de 15-20 de procente din totalul voturilor, estimează Infopolitic.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş sunt, în acest moment, vectorii scenei politice, beneficiind şi de cel mai înalt grad de încredere publică.

Studiul Infopolitic arată că acest tandem va continua să domine spatiul politic, nefiind exclus ca, în funcţie şi de rezultatul alegerilor locale, să dezvolte o relaţie mai contondentă cu Parlamentul.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Ianuarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste