Refugiaţii "clatină" Spaţiul Schengen

Lipsa unei soluţii la criza refugiaţilor pune din nou sub semnul întrebării spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Guvernul de la Copenhaga a anunţat că introduce temporar controale la frontiera cu Germania, la doar câteva ore după ce Suedia a luat măsuri similare la graniţa cu Danemarca.

Decizia a fost anunţată de premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, care a avertizat că dacă Uniunea Europeană nu poate să-şi protejeze frontierele, mai multe ţări vor fi forţate să impună controale la graniţe

El a explicat că în urma restricţiilor /impuse/ de Suedia, Danemarca se poate confrunta cu un risc grav pentru ordinea publică şi securitatea internă, deoarece un număr foarte mare de imigranţi ilegali ar putea fi blocaţi în zona Copenhaga.

Autorităţile suedeze spun la rândul lor că încearcă să reducă numărul de refugiaţi care intră în ţară. Anul trecut, 160.000 au solicitat azil în Suedia, cel mai mare număr din Europa după Germania.

Controalele la graniţa cu Danemarca au intrat deja în vigoare, în gara daneză Kastrup şi pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleacă trenuri care traversează podul Oresund către Suedia, iar verificarea documentelor nu îi face fericiţi pe cei peste 20.000 de navetişti, care, adaugă încă o jumătate de oră la cele 40 de minute, cât dura în mod obişnuit călătoria până la Malmö, în Suedia.

Danemarca şi Suedia sunt ultimele state care au introdus controale în spaţiul Schengen.

Anul trecut, în septembrie, Germania a impus restricţii la graniţa cu Austria, iar săptămâna trecută, Norvegia, care nu este membru al Uniunii Europene, dar face parte din spaţiul de liberă circulaţie, a anunţat că toate persoanele fără viză vor fi întoarse din drum.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Ianuarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste