Olanda preia preşedinţia semestrială a UE

Olanda preia, la 1 ianuarie 2016, preşedinţia semestrială a UE. Printre priorități se numără criza refugiaţilor și stoparea extremismului.

Olanda revine de astăzi la preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, într-o perioadă deosebit de dificilă nu doar la nivel european, ci şi global.

Migraţia şi terorismul jihadist sunt provocări care se adaugă celor privind creşterea economic, locurile de muncă şi energia.

Premierul olandez Mark Rutte vrea să rezolve urgent criza refugiaţilor.

În acest context, acordul cu Turcia şi întărirea graniţelor externe, în special granţa Greciei, sunt două elemente cheie.

Premierul olandez pledează pentru cooperare, fie că este vorba de migraţie sau de stoparea extremismului.

"Toate acestea trebuie rezolvate în următoarele şase luni, dar nu putem singuri, avem nevoie de cooperare internaţională europeană şi îmi este teamă că soluţiile nu sunt uşor de găsit. Vă asigur că vom avea o preşedinţie foarte pragmatică", a spus Mark Rutte.

Olanda nu este împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen

În ceea ce priveşte extinderea Spaţiului Schengen, premierul olandez spune că nu este împotriva aderării României şi Bulgariei.

"Ne-am bucura dacă cele două ţări ar deveni membre, însă mai întâi vrem să fim siguri că toate condiţiile au fost îndeplinite şi acordurile implementate", a precizat Mark Rutte.

Olanda este una dintre ţările fondatoare ale Uniunii şi a prezidat blocul comunitar de 11 ori. La 1 iulie, Olanda va preda preşedinția rotativă Slovaciei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 Ianuarie 2016
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste