Bugetul pe 2016, adoptat pe articole

Senatorii şi deputaţii au adoptat, pe articole, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru 2016.

După două zile de dezbateri, senatorii şi deputaţii au adoptat,  pe articole proiectul bugetului de stat pentru 2016 şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Miercuri  este programat votul final asupra celor două documente.

Adoptat în ritm accelerat, proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor a trecut de parlament, în forma propusă de comisiile de buget-finanţe. Senatorii şi deputaţii au adoptat pe articole documentul, care prevede sume mai mari pentru Educaţie, Sănătate sau Cercetare.

În timpul dezbaterilor, au existat însă şi multe amendamente respinse, unul dintre ele fiind susţinut de deputatul PNL, Gigel Ştirbu.

"Acest amendament semnat şi iniţiat de toţi membrii Comisiilor reunite pentru cultură din cele două Camere, face referire la alocarea unei sume modice, din punctul nostru de vedere, către Ministerul Culturii, pentru a începe demersurile pentru a-şi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea unui obiect din patrimoniul naţional, care se află în proprietate privată din categoria tezaur. Este vorba de opera marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului", a spus Gigel Ştirbu.

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor a fost adoptat şi el pe articole în forma iniţiată de Guvern.

Ministrul muncii, Ana Costea, delara că dincolo de cifre, ministerul pe care îl reprezintă va asigura un echilibru între sistemul asigurărilor pentru şomaj, indemnizaţiile pentru accidente de muncă şi boală şi sistemul public de pensii.

"O altă măsură importantă o reprezintă acordarea indicelui de corecţie de 1,09% unui număr estimat de 150.000 de pensionari, care se vor înscrie în sistemul public de pensii în anul 2016. Ca număr al pensionarilor care vor beneficia de valoarea majorată a punctului de pensie pentru anul 2016, numărul acestora este de 4.680.000 de pensionari de asigurări sociale", a susținut Ana Costea.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Decembrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste