Corina Creţu avertizează autorităţile în privinţa autostrăzii Orăştie-Sibiu

România se apropie de termenul de eligibilitate a cheltuielilor cu autostrada Orăştie-Sibiu, în condiţiile în care proiectul nu este însă finalizat, avertizează comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.

Corina Creţu aminteşte într-un comunicat că autorităţile naţionale trebuie să decidă dacă vor finaliza proiectul anul viitor cu fonduri proprii sau dacă îl vor împărţi în două etape, pentru a putea beneficia de bani europeni din actualul buget programat pentru perioada 2014-2020.

De asemenea Corina Creţu spune că autorităţile române sunt responsabile pentru implementarea proiectului şi trebuie să evalueze dacă acesta poate fi împărţit în două faze sau poate fi completat cu finanţare naţională.

"Situaţia autostrăzii Orăştie - Sibiu trebuie analizată cu atenţie, întrucât lucrările au fost aproape în totalitate finalizate. Autorităţile române sunt responsabile pentru implementarea proiectului si trebuie să evalueze dacă acesta poate fi împărţit în două faze sau poate fi completat cu finanţare naţională, în conformitate cu Regulamentul General al Comisiei Europene. Serviciile DG Regio sunt în continuare disponibile să sprijine autorităţile române în cazul acestui proiect, pentru a se asigura împreună că sunt respectate toate condiţiile de finanţare, astfel încât să vorbim de o utilizare efectivă şi eficientă a Fondurilor Structurale şi de Investiţii, în beneficiul României şi al Uniunii Europene", arată comisarul european.

O altă opţiune, tot conform Regulamentului General, este aceea de fazare a proiectului, prin extinderea finanţării acestuia pe parcursul a două perioade de programare: faza 1 este finanţată în cadrul perioadei 2007-2013 şi faza 2, în cadrul exerciţiului bugetar 2014-2020, menţionază comunicatul.

Comisia Europeană a decis în 2011 finanţarea tronsonului de 82 km de autostradă cu 510 milioane de euro din fondul de coeziune.

Autorităţile române au inaugurat deja autostrada, însă la mai puţin de un an de la deschidere, au constatat că trebuie reconstruită o porţiune de peste 22 km, grav afectată de fisuri şi denivelări.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 23 Octombrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste