Amenzi pentru cei care nu respectă noile norme de reciclare a deșeurilor

Pentru nerespectarea prevederilor noii legi a gestionării deșeurilor, se aplică amenzi cuprinse între 400 şi 800 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru operatorii economici.

Cei care nu vor respecta noile norme de reciclare a deşeurilor vor fi amendaţi.

Sancţiunile sunt stabilite de noua lege privind modul de gestionare a deşeurilor provenite din ambalaje, care a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor prin vot decizional.

Legea stabileşte că toate persoanele fizice şi juridice, precum şi instituţiile publice, au obligaţia să depună deşeurile provenite din ambalaje în containere speciale sau să le predea operatorilor de salubrizare autorizaţi.

Containerele speciale vor fi inscripţionate cu albastru pentru deşeurile de hârtie sau carton, galben pentru plastic şi metal, verde pentru sticlă colorată şi roşu pentru deşeuri periculoase.

Pentru nerespectarea prevederilor legii se aplică amenzi cuprinse între 400 şi 800 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru operatorii economici.

Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, susţine că prin acest document legislativ se încurajează valorificarea deşeurilor prin reciclare şi protejarea mediului.

"Este efectiv o transpunere a directivei europene. Ne dorim ca măcar în anul 2020 să producem deşeuri zero, la groapă să ducem cât mai puţin, iar toate aceste deşeuri produse din ambalaje să le reintroducem în procesul de fabricaţie", a spus Graţiela Gavrilescu.

România evită sancțiunile UE

Deputatul PNL Ioan Cupşa susține că prin adoptarea acestei legi România evită aplicarea unor sancţiuni din partea Uniunii Europene.

"Ar trebui să ne apucăm să facem cu adevărat o lege care să îndeplinească ţintele directivei europene şi care să dezvolte în România o industrie cu locuri de muncă, cu bani la buget cu adevărat", a susținut Ioan Cupșa.

Dacă în termen de două zile nu este depusă nicio contestaţie la Curtea Constituţională asupra documentului legea va fi trimistă preşedintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Octombrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste