PNL reacţionează la declaraţiile agresive ale unui oficial rus privind România

PNL respinge acuzaţiile directorului departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, referitoare la baza militară de la Devesele pe care le consideră agresive.

Rusia se exprimă, în ultimul timp,  în stilul său consacrat, plin de asprime şi inflexiune la adresa NATO şi, implicit, a României.

Atitudinea ameninţătoare şi încărcată de agresivitate, limbajul şi tonul ridicat nu sunt în măsură a ne îngrijora cu atât mai mult cu cât afirmaţiile vin din partea unui director de departament al MAE Rus

România este o ţară sigură şi responsabilă, care îşi respectă statutul de membru NATO, se arată într-un comunicat semnat de Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

AICI Comunicatul integral

MAE, reacţie la declaraţie oficialului rus

Şi Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzaţiile şi afirmă că sistemul antirachetă de la Deveselu nu incalcă Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, aşa cum susţin responsabili de la Moscova.

MAE a explicat că tratatul respectiv se referă la rachete care vizează ţinte aflate la sol şi nu se aplică dezvoltării şi testării interceptorilor care urmăresc ţinte în aer, cum este scutul american.

"Acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene", precizează MAE.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Octombrie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste