Opoziţia sesisează din nou Curtea Constituţională

Opoziţia a constestat la Curtea Constituţională, Legea cadru a salarizării, Legea bugetului de stat şi Legea de aprobare a Ordonanaţei de urgenţă 50 din 2010. Foto:Agerpres


Social-democraţii susţin că în forma asumată de guvern,  Legea salarizării încalcă mai multe articole din Constituţie, între care cele referitoare la restrângerea temporară a unor drepturi şi garantarea dreptului la proprietate.


La rândul lui, PNL a atacat  Legea bugetului la Curtea Constituţională. Deputatul liberal Alina Gorghiu susţine  că bugetul pe anul viitor adoptat de guvern se bazează pe cifre nerealiste din punct de vedere economic.


Motivul principal al contestaţiei ar fi însă, conform deputatului PNL, faptul că bugetul ar fi întemeiat pe legi care nu sunt încă în vigoare, cum ar fi legea salarizării unitare.


"Practic, bugetul României pe anul 2011, în loc să fie unul consistent, bazat pe nişte dispoziţii legale în vigoare, se aplică şi face referire la nişte legi ce încă nu au fost promulgate, pe care de altfel PNL le-a şi contestat la Curtea Constituţională", a declarat Alina Gorghiu.


Un alt act normativ pe care PNL intenţionează să îl atace la Curte este legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 50 privind contractele de credit.


Deputatul PNL Alina Gorghiu spune că unul dintre motive este faptul că articolul privind contractele de credit pentru consumatori a fost dezbătut doar de deputaţi, şi nu şi de senatori, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Adoptarea celor trei acte normative - Legea salarizării, Legea bugetului şi Ordonanţa 50 - a fost negociată cu FMI pentru acordarea unei noi tranşe de împrumut în luna ianuarie.


Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, spune că aceste demersuri ale opoziţiei nu ar trebui să afecteze relaţia cu FMI.


"Am îndeplinit condiţiile, legile au fost trecute prin Parlament şi au fost oarecum discutate principalele puncte cu Fondul. Noi ne-am făcut, hai să spunem, sarcinile pe care le aveam din punct de vedere al Fondului şi nu cred că va fi o problemă, a susţinut liderul PDL.


Primele decizii ale Curţii Constituţionale sunt aşteptate pe data de 28 decembrie, informează redactorul RRA.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Decembrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste