Ordonanţa 50 scuteşte de la plată creditele în derulare

Legea de aprobare a ordonanţei creditelor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, într-o formulă care nu se mai aplică creditelor în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată.

Legea a fost votată joi de deputaţii PDL, UDMR şi o parte dintre reprezentanţii minorităţilor naţionale.

    

Potrivit articolului 95 din legea de aprobare votată joi de Camera decizională, prevederile OUG 50/2010 nu se aplică contractelor în curs de derulare, cu excepţia dispoziţiilor art. 371, ale art. 66 - 69 şi, în ceea ce priveşte contractele de credit pe durata nedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ale art. 50 - 55, ale art. 56 alin. (2), ale art. 57 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 66 - 71.

    

Astfel, legea a menţinut în sfera aplicabilităţii pentru contractele în derulare în principal prevederile privind comisioanele de rambursare anticipată, reglementate de Directiva CE 48/2008.Parlamentarii PSD şi PNL au votat împotrivă, iar liberalii au depus şi o contestaţie la Curtea Constituţională.  Deputatul PNL, Alina Gorghiu,  a declarat că  au fost încălcate dispoziţiile procedurale şi că  nu au fost dezbătute amendamentele depuse în Comisia de buget-finanţe."Partidul Naţional Liberal consideră că s-au încălcat dispoziţiile procedurale de adoptare a acestei legi în Parlament, în speţă amendamentele care au fost depuse în Comisia de buget-finanţe, la art. 95, cel care afectează peste 4 milioane de români care au contracte de credit, a fost depus în Camera Deputaţilor nefiind discutat şi dezbătut în Senatul României",  a susţinut Alina Gorghiu.De partea cealaltă, clienţii sunt de părere că ordoanţa a ajuns de fapt să protejeze băncile şi că aceasta aduce beneficii minime populaţiei.


Clienţii băncilor solicită preşedintelui Traian Băsescu  să nu promulge acest  act normativ.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Decembrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste