CE este doar observator în cazul aderării la spaţiul Schengen

Decizia finală în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen aparţine statelor membre, în acest proces Comisia Europeană având doar lor de observator.

Comisia Europeană a reiterat faptul că în procesul de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen executivul comunitar are doar un rol de observator.
 

 

Echipele de evaluare sunt formate din experţi ai statelor membre, iar decizia finală este de competenţa statelor membre.
 

 

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Bulgaria şi România trebuie să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, a spus miercuri, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne.
 

 

Fără să comenteze conţinutul scrisorii franco-germane miniştrilor prin care se solicită amânarea aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, purtătorul de cuvant al Comisiei pentru Justiţie si Afaceri Interne, Michele Cercone a adăugat: "Nu există o legătură juridică între evoluţia în procesul Schengen şi cea din mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei.   
 

 

Oficialul european a mai menţionat că nu poate spune în acest moment dacă executivul comunitar va răspunde într-un fel scrisorii, având în vedere că aceasta a fost trimisă mai multor instituţii.
 

 

Aflată la final de mandat, preşedinţia belgiană a spus că decizia va trebui luată sub preşedinţia ungară, care începe la 1 ianuarie.
 

 

Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, a spus că subiectul va fi probabil abordat în şedinţa de guvern de miercuri.
 

 

Cu două zile în urmă, ministrul maghiar de externe declarase la Bruxelles, că o sarcină prioritară a preşedinţiei va fi în următoarele luni şi promovarea extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Decembrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste