Trei bănci vor fi lichidate în Republica Moldova

În Republica Moldova, vor fi lichidate cele trei bănci implicate în furtul unui miliard de dolari anul trecut.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova a declarat că a transmis încă din luna martie un raport despre necesitatea lichidării celor trei bănci, a căror activitate este menţinută artificial.

În condiţiile crizei economice tot mai profunde, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a dezbătut ieri situaţia economico-financiară şi social-politică din ţară.

De altfel, autorităţile de la Chişinău subliniază că lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale şi a Unibank este condiţia principală pusă de Fondul Monetar Internaţional pentru negocierea unui nou împrumut.

Potrivit guvernatorului BNM, lichidarea băncilor va costa până la 15 miliarde lei, bani care deja au fost alocaţi prin intermediul unor garanţii de stat, precizează reporterul de la Radio Chişinău.

Până a fi luată decizia finală, urmează să fie pregătit terenul, a menţionat Dorin Drăguţanu.

"În primul rând, din Banca de Economii trebuie să fie transferate către, probabil, Poşta Moldovei, toate plăţile de pensii şi alte plăţi sociale şi, în al doilea rând, de la Banca de Economii, în principal trebuie să fie mutate toate conturile trezoriale, că dacă lichidăm banca şi nu transferăm conturile, blocăm toată activitatea instituţiilor publice. Şi, în paralel, la Banca Naţională cu băncile comerciale o să discutăm transferul celorlalte depozite ale persoanelor fizice şi juridice", a spus Dorin Drăguţanu.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate au fost discutate şi alte probleme economice, financiare, sociale şi politice, cu care se confruntă Republica Moldova şi au fost elaborate recomandări pentru contracararea lor, a declarat premierul Valeriu Streleţ.

Una dintre aceste recomandări ţine de revederea hotărârii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică de a majora tariful la gazul natural, a precizat premierul.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 6 August 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste