Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazu, decorat de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Johannis participă la ceremonia Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazu care împlineşte astăzi, 155 de ani de la înfiinţare. La ceremoniei sunt prezenţi şi premierul interimar şi ministrul Apărării.

UPDATE Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazu sărbătoreşte, astăzi, 155 de ani de la înfiinţare.

Preşedintele Klaus Johannis va participa la ceremonia organizată cu această ocazie, în care va fi decorat Drapelul de luptă al unităţii cu ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler.

În mesajul tranmis cu această ocazie, preşedintele Iohannis a făcut o trecere în revistă a istoricului Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazu.

"În urmă cu 155 de ani, la 1 iulie 1860, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna actul de naştere al Batalionului I Tiraliori. Astfel a început istoria unităţilor de gardă, o istorie cu pagini de glorie, curaj şi jertfe de sânge pe câmpurile de luptă. Militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazu continuă tradiţia şi istoria glorioasă scrisă de înaintaşi", a spus preşedintele.

Acesta a arătat că militarii care compun Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazu reprezintă "o unitate emblematică a Armatei Române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite".

"Am toată convingerea că veţi face întotdeauna datoria cu profesionalism sub deviza înscrisă pe drapelul de luptă: Onoare şi Patrie! Cu prilejul sărbătoririi a 155 de ani de istorie, vă adresez cele mai sincere felicitări şi vă urez mult succes în toate activităţile. La mulţi ani!", a urat şeful statului.

La eveniment au fost prezenţi şi premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul apărării, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General al Armatei, general-locotenent Nicolae Ciucă.

Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazu" este o unitate emblematică pentru Armata României, care execută ceremonii militare, misiuni de pază şi apărare a unor obiective speciale.

1 iulie 1860 - domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfiinţa prima unitate de gardă din Armata României, sub denumirea de "Batalionul de Tiraliori", aminteşte redactorul RRA.

Timp de 155 de ani unitatea a funcţionat fără întrerupere, sub diferite denumiri, şi în prezent se numeşte Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazu".

Dotarea este similară trupelor de infanterie, la care se adaugă piese de artilerie utilizate la tragerea salvelor, cu ocazia ceremoniilor oficiale, cum ar fi Ziua Naţională a României.

Regimentul 30 are în compunere o fanfară militară şi este alcătuit doar din militari profesionişti.

Componenţa gărzilor de onoare include şi femei, după modelul din statele occidentale.

Militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazu" sunt cunoscuţi pentru mânuirea armamentului din dotare, exerciţii drill team, care pot fi urmărite la paradele militare.

Uniforma este extrem de importantă, ţinând cont că cei selectaţi în Regimentul de Gardă participă la evenimente de stat, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria.

Militarii Regimentului 30 Gardă poartă o tunică roşie cu decoraţiuni specifice perioadei interbelice şi pantaloni bleumarin.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 Iulie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste