România primeşte 8,2 miliarde de euro pentru dezvoltare regională

Comisia Europană a adoptat unul din cele mai mari programe de investiţii din Uniunea Europeană, este vorba de Programul Operaţional Regional al României pentru perioada 2014-2020, proiect gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei.

Evenimentul de ieri, a fost urmat de semnarea simbolică a programului, de comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, şi de ministrul român de resort, Sevil Shhaideh.

Valoarea totală a proiectului este de 8,2 miliarde de euro, 6,7 miliarde provin din fondul european de dezvoltare regională.

Servicii de asistenţă medicală primară, în special în regiunile mai puţin dezvoltate, consum redus de energie în clădirile publice şi private, îmbunătăţirea transportului public urban şi reabilitarea a mai multor mii de kilometri de drumuri care vor conduce la îmbunătăţirea conectivităţii regionale, informează corespondentul RRA, la Bruxelles.

Acestea sunt, între altele, ţintele acestui program de dezvoltare rurală.

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu:

"Este una dintre acele zile în care mă simt foarte mândră de ţara mea. Programul Operaţional Regional pentru România este unul dintre cele mai mari programe de investiţii din UE. Acest program a fost creat special pentru a sprijini cetăţenii din România, a fost creat pentru a da posibilitatea miilor de promotori de proiecte din România să lucreze începând din acest moment la creşterea prosperităţii comunităţilor noastre, la crearea de locuri de muncă pentru tineri, dezvoltarea oraşelor, satelor şi regiunilor noastre".

Comisarul Corina Creţu spune că acum după aprobare începe perioada cea mai dificilă, şi anume, implementarea proiectelor.

"Obiectivele programelor sunt foarte ambiţioase şi aş dori să menţionez doar trei dintre acestea. Primul obiectiv este acela ca mulţumită fondurilor europene ne aşteptăm ca peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să fie sprijinite, să inoveze şi să prospere în următorii şapte ani, ceea ce va duce la o creştere de aproape 50% a productivităţii muncii în regiunile mai puţin dezvoltate ale României. Al doilea obiectiv este acela de a avea investiţii semnificative, care vor fi făcute pentru eficientizarea energetică a clădirilor în urma cărora consumul de energie va fi redus cu o treime în clădirile publice şi cu mai mult de jumătate în clădirile rezidenţiale. Ţin să subliniez că de aceste înbunătăţiri vor beneficia şi unele dintre cele mai sărace gospodăriri din România. Un al treilea obiectiv pe care vreau să-l menţionez este că ne aşteptăm ca 500 de mii de oameni să beneficieze de îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală primară, precum şi de îmbunătăţirea serviciilor comunitare, ceea ce va duce la reducerea presiunii pe serviciile medicale de urgenţă"a arătat aceasta.

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Sevil Shhaideh, spune că programul operaţional regional 2014 - 2020, adoptat astăzi, este programul cu cea mai mare contribuţie la dezvoltarea regională a României.

Ea a amintit stadiul actual al derulării şi absorbţilor fondurilor europene de la preluarea mandatului actualului guvern.

"În decembrie 2012, când împreună cu domnul ministru Liviu Nicolae Dragnea am preluat mandatul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Programul Operaţional Regional, gradul său de absorţie era de 17%. Prin măsurile propuse de guvern şi adoptate vorbim astăzi de un grad efectiv de absorbţie de 67%, deci într-un an de zile am absorbit un miliard faţă de ceea ce s-a întâmplat în ceilalţi ani, 100 de milioane de euro pe an, noi am absorbit un miliard de euro pe an. Ne-a făcut foarte încrezători, astfel încât la ultimul comitet de monitorizare al Programului operaţional regional, de săptămâna trecută, să previzionăm un 85% grad de absorbţie efectivă, proiecte încheiate la 31 decembrie 2015, iar 100%, conform ultimelor regulamente europene, pentru că ne referim doar la plăţi, la nivelul semestrului unu, din 2016, a explicat ministrul Sevil Shhaideh.

Programul a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, indentificate prin analize şi studii regionale.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Iunie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste