Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății

"Vrem să gândim o lege care să reglementeze structura şi modalitatea de informare, dar şi de executare a calendarului de vaccinare, trebuie să fim conştienţi şi de riscuri, dar şi de obligaţii".

Radio România a lansat, astăzi, campania de informare "Vaccin pentru viaţă".

Scopul proiectului este informarea populaţiei cu privire la imunizarea prin vaccinare şi impactul asupra sănătăţii publice, precum şi trecerea în revistă a efectelor secundare, a motivelor pentru care unii părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii şi a riscurilor ce pot apărea.

Desfăşurat în prima săptămână a lunii iunie, pe toate posturile Radio România, campania "Vaccin pentru viaţă" îşi propune să analizeze problema vaccinărilor din România şi să ofere părinţilor toate informaţiile corecte şi obiective pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

În fiecare an, peste 10,5 milioane de copii mor înaintea împlinirii vârstei de cinci ani, iar dintre aceste aproape 1,5 milioane sunt cauzate de boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

La nivel mondial, bolile prevenibile prin vaccinare omoară în fiecare an trei milioane de persoane, atât copii, cât şi adulţi, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Invitat la "Apel matinal", în prima zi a campaniei, este ministrul sănătăţii, doctor Nicolae Bănicioiu.

Reporter: Domnule ministru, rata de acoperire privind vaccinarea copiilor a atins cote alarmante. Refuzul părinţilor, pe de o parte, şi neprezentarea la medic sunt principalele motive ale nevaccinării. De ce credeţi că s-a ajuns aici?

Nicolae Bănicioiu: Dintr-o lipsă de informare a părinţilor, poate că uneori şi tratatea cu superficialitate a subiectelor de sănătate publică, şi, tocmai de aceea, şi Ministerul Sănătăţii a venit cu o astfel de iniţiativă pentru a promova vaccinarea şi cred că şi ceea ce faceţi dumneavoastră, printr-o campanie de informare, este un lucru extraordinar de bun.

AUDIO Interviu Nicolae Bănicioiu

Reporter: Aţi vorbit de un pericol: există riscul apariţiei unor epidemii viitoare în România, având în vedere această scădere continuă a ratei de vaccinare a copiilor?

Nicolae Bănicioiu: Tocmai ăsta e rolul vaccinării, acela de a preveni astfel de epidemii şi bineînţeles că există riscul ca boli care erau eradicate în România să reapară.

Reporter: Cine stabileşte care sunt vaccinurile cuprinse în programul naţional şi cât de des se revizuieşte această listă?

Nicolae Bănicioiu: Este o comisie naţională formată din specialişti - epidemiologi, medici de familie, reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi, evident, şi Ministerul Educaţiei. Ei sunt cei care stabilesc şi calendarul de vaccinare şi era o discuţie purtată în fiecare an. Din punctul meu de vedere cred că în noua structură organizatorică lucrurile nu ar trebui să fie schimbate foarte des, deci ar trebui o gândire predictibilă, atât pentru cei care produc, deci pentru firmele care distribuie şi aduc vaccinuri, mai ales că în Europa este o problemă şi de producţie la momentul de faţă, dar şi pentru cei care implementează calendarul de vaccinare.

Reporter: Autorităţile sanitare se plâng, pe de o parte, de scăderea ratei de acoperire a vaccinării copiilor, pe de altă parte, de-a lungul anilor, au existat sincope privind aprovizionarea în teritoriu cu aceste doze de vaccin. În plus, au fost semnalate cazuri în care dozele de vaccin nu au corespuns.

Nicolae Bănicioiu: Uităţi-vă că aceste probleme s-au remediat deja. Practic, loturile care, să zicem, nu au corespuns, au fost retrase imediat şi înlocuite. Noi am verificat fiecare semnal pe care ni l-au dat părinţii sau orice semnal venit din teritoriu, că ar fi ceva în neconcordanţă, unele s-au confirmat, altele au fost alarme false, însă ceea ce este important este faptul că, în momentul de faţă, sunt semnate toate contractele cu distribuitorii şi, practic, este asigurată toată cantitatea necesară de vaccin în România. Însă, repet, problemele au fost la nivel european şi faptul că nu s-au semnat în 2013 nişte acorduri pe o perioadă mult mai mare.

Reporter: Anul acesta aţi preluat sarcina vaccinării elevilor, de la medicii şcolari la medicul de familie. Totutşi, există voci care spun că erau mai uşor de prins copiii la vaccinare în şcoli, iar la medicul de familie părintele va trebui să facă o vizită special pentru a vaccina copilul. Nu cumva, în felul acesta, va scădea şi mai mult vaccinarea? Adică există un risc.

Nicolae Bănicioiu: După părerea mea, având în vedere că medici şcolari nu avem nici măcar într-o treime din şcolile din România, nu pot să fiu de acord cu această argumentaţie şi nu îmi imaginez cum ar fi fost mai uşor. Deci, în două treimi din şcolile din România nu există medici şcolari. Şi modelul cu medicii de familie care au preluat vaccinarea să ştiţi că nu l-a inventat România.

Reporter: Ministerul Sănătăţii lucrează, în acest moment, la o lege care să reglementeze vaccinarea copiilor. Care e stadiul acestui proiect şi în acest grup de lucru pe care l-aţi constituit există şi un specialist în comunicare, având în vedere eşecurile altor campanii?

Nicolae Bănicioiu: Ne vom gândi în mod special la comunicare. Problema aici este, întâi, de a redacta partea de act normativ de către specialişti, şi aici vorbim de epidemiologi şi de reprezentanţii autorităţii care reglează piaţa de medicamente şi de vaccin din România, un calendar pe care să îl stabilim împreună cu Ministerul Educaţiei, să poată fi aplicabil cât mai uşor, bineînţeles, uitându-ne şi la modelele europene. Nu vreau să vă mai spun acum, că nu vreau să spun Franţa, Ungaria sau nu ştiu ce, pentru că, după aia, sunt mediatizate alte temeri care nu se vor regăsi în România. Deci nu vorbim de acele amenzi usturătoare care sunt aplicate în Franţe sau în alte ţări. Vrem să gândim o lege care să reglementeze, în primul rând, toată structura şi toată modalitatea, şi de informare, dar şi de executare a calendarului de vaccinare, trebuie să fim conştienţi şi de riscuri, dar şi de obligaţii, trebuie prevăzute foarte clar situaţiile în care o familie refuză, de exemplu, vaccinarea pentru un copil, ce se întâmplă cu copilul când intră într-o comunitate şi familia, de exemplu, nu vrea să aibă vaccinurile obligatorii făcute. Şi cred că va fi finalizată undeva în vara aceasta.

Reporter: Aţi spus că nu vor fi sancţiuni usturătoare ca în alte ţări, dar părinţii care vor refuza vaccinarea copiilor există riscul să nu fie primiţi în comunităţi, la şcoli, la grădiniţe?

Nicolae Bănicioiu: Vedeţi, tocmai de aceea nu aş prefera să dau detalii, pentru că legea, în primul rând, nu o fac eu, legea o face specialistul, abilitat să facă acest tip de propunere. Eu o s-o aduc în parlament şi o s-o promovez ca iniţiativă legislativă.

Reporter: V-aţi gândit la un model de urmat sau veţi lua din mai multe ţări?

Nicolae Bănicioiu: Da, din mai multe ţări. Sunt multe modele foarte benefice în Uniunea Europeană, deci ne orientăm numai pe modele din Uniunea Europeană..


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 Iunie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste