Isărescu: Comisioanele băncilor sunt mari

Comisioanele percepute de băncile din România pentru operaţiuni sunt încă mari, şi, dacă în condiţiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simţeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt.

Comisioanele percepute de băncile din România pentru operaţiuni sunt încă mari, susţine guvernatorul BNR, Mugur Iărescu.

Dacă în condiţiile unor dobânzi nominale ridicate nu se simţeau, la nivelul actual al dobânzilor se simt, apreciază guvernatorul, care mai susţine că băncile nu ar trebui să lase deponenţii să se întrebe de ce să mai ţină banii la bancă.

În opinia sa, băncile trebuie să se bazeze în viitor pe creditare din resurse interne şi, în consecinţă, trebuie să încurajeze economisirea. 

"Dacă nu se simţeau cât sunt de mari, când dobânzile nominale erau ridicate, când ele au ajuns la 1,5 - 2 - 3%, comision de 0,5, uneori chiar un procent, pentru o operaţiune bancară se simte şi nici o bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune 'de ce să îmi ţin banii în bancă, chiar să plec cu mai puţin acasă sau din fiecare operaţiune să ies în pierdere?'. Aceasta nu este numai aşa un îndemn din partea Băncii Centrale către băncile comerciale 'Faceţi ce faceţi şi reduceţi comisioanele', este iarăşi un îndemn la realism, adaptare la situaţii şi trebuie să vă spun că noi, Banca Naţională, suntem preocupaţi de reducerea comisionului şi am luat măsuri, şi cu vorba şi cu moral seishin, adică cu impulsionarea, şi cu deciziii", a spus Isărescu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Mai 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste