Mugur Isărescu: Economia, creştere "robustă şi sustenabilă"

Economie, care are o creştere nu numai robustă, ci şi sustenabilă, estimează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Este estimarea guvernatorul BNR Mugur Isărescu, de obicei reţinut în astfel de aprecieri.

În plus, a mai spus el, pierderile de producţie din perioada crizei au fost în totalitate recuperate.

Sunt performaţe care, în acelaşi timp, reprezintă şi o mare provocare pentru Guvern, ce ar trebui să fie atent la ce reforme va face pentru a menţine acest ritm.

"Creşterea concurenţei şi a eficienţei în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei, unde reformele sunt întârziate, domeniul transporturilor, unde avem, probabil, cele mai mari întârzieri, identificarea unor soluţii la şomajul ridicat în rândul tinerilor", a arătat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a făcut aceste declaraţii la o conferinţă de profil, la care invitat de onoare a fost artizanul reformelor din Polonia post-comunistă, Leszek Balcerowicz.

El a atras atenţia că banii europeni nu înlocuiesc reformele şi că ceea ce aduce popularitate politicienilor, ar putea să dăuneze economiei.

În privinţa reducerilor de taxe incluse în noul Cod Fiscal, opinia sa este că ar fi mai bine să fie reduse impozitele directe şi nu TVA.

Economia a crescut în primul trimestru cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cifrele au depăşit estimările guvernului, care vrea să impulsioneze consumul prin tăierea TVA la alimente de luna viitoare.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Mai 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste