Cei care nu-și pot plăti ratele la bancă pot intra în faliment personal

Orice persoană care nu mai face față ratelor la bancă poate cere intrarea în insolvenţă la 90 de zile de la scadenţa unei datorii.

Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, adoptată acum două zile de Camera Deputaţilor cu acordul tuturor partidelor, le permite celor ce nu mai fac faţă ratelor la bancă să evite executarea silită prin declararea falimentului personal.

Astfel, orice persoană care se află într-o asemenea situaţie poate cere intrarea în insolvenţă la 90 de zile de la scadenţa unei datorii.

Trebuie însă să aibă un plan de reeşalonare a datoriilor pe o perioadă de 5 ani şi să accepte supravegherea unui administrator, a explicat iniţiatorul legii, deputatul Ana Birchall, în emisiunea "Probleme la zi" la Radio România Actualităţi.

"Este pentru prima dată când, după 25 de ani, în România avem şi noi o lege a insolvenţei pesoanelor fizice, care, practic, îi protejează pe românii debitori de bună-credinţă şi care sunt sufocaţi de datorii, orice datorie, nu numai credite bancare, să poată să aibă o şansă la o redresare financiară; practic, să aibă acea mână de ajutor, să nu mai stea cu frica-n sân că fie este executat silit, fie în fiecare lună rata la bancă, de exemplu, creşte datorită penalităţilor de întârziere, dobânzilor la dobânzi, majorări de întârziere etc, etc", a spus Birchall.

În schimb, analistul economic Radu Soviani a apreciat că noua lege transformă aşa-numitul cazier temporar, creat prin introducerea numelui debitorului în Biroul de credite, într-unul definitiv.

El a subliniat că nu este firesc ca debitorii să îşi asume toate riscurile, iar băncile nici unul.

La rândul său, profesorul Adrian Mitroi, analist economic şi financiar, a opinat că ar trebui să existe o compensaţie şi pentru presoanele bune-platnice pentru ca legea să realizeze un echilibru.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Mai 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste