Iohannis solicită reexaminarea legii privind conferirea titlul de erou naţional lui Avram Iancu

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexeaminarea în Parlament a Legii privind conferirea titlului de erou naţional lui Avram Iancu, luptător al Revoluţiei de la 1848-1849 a românilor din Transilvania.

În comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis arată că solicită reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu,pentru că, în conformitate cu prevederilor Constituţiei, decernarea diferitelor titluri este de competenţa exclusivă a Executivului şi a preşedintelui ţării.

Şeful statului susţine că Parlamentul poate adopta o lege cu o valabilitate generală cu privire la conferirea titlului "Erou al Naţiunii Române", care prevede şi modalitatea conferirii acestui titlu, precum şi elementele formale ale titlului.

"O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român. În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuţia celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu.

Față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să aveți în vedere și incidența dispozițiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege", explică preşedintele Klaus Iohannis în comunicatul prezidenţial".

Amintim că proiectul de lege a fost înaintat Parlamentului de fostul preşedinte al Partidul Naţional Liberal (PNL), senatorul Crin Antonescu, care a fost şi iniţiatorul legii.

Documentul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 4 voturi împotrivă şi 10 abţineri, la sfârşitul lunii februarie.

AICI Comunicatul integral


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Martie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste