MAE: Este inacceptabilă calificarea României drept " Statul Islamic al Uniunii Europene"

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o convorbire telefonică cu Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe al Ungariei, la iniţiativa ministrului român, pentru a aborda o serie de aspecte de actualitate din relaţiile bilaterale.

Potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a abordat problematica declaraţiilor făcute recent la Budapesta, în cadrul unui miting de comemorare, la data de 10 martie, potrivit cărora, printre altele, România a fost calificată drept “Statul Islamic al Uniunii Europene”.

"Ministrul român a reiterat poziţia, deja făcută publică, a părţii române în sensul că o astfel de calificare a ţarii noastre este inacceptabilă, fiind în afara spiritului european care ar trebui să caracterizeze relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic dintre România şi Ungaria", mai arată documentul.

În comunicat se mai precizează că şeful diplomaţiei române "a reiterat dorinţa părţii române de a se înregistra progrese în procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare privind problemele minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început încă din iunie 2011, astfel încât acest document să poată fi semnat cât mai curând".

Ministrul ungar de externe a fost de acord că trebuie evitate situaţii care să ducă la tensionarea atmosferei relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic şi a arătat că a dispus deja măsurile necesare pentru accelerarea reacţiei părţii ungare pe tema finalizării Protocolului Comitetului de specialitate, mai arată comunicatul MAE.

AICI Comunicatul integral


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Martie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste