Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia activitatea

Comisia de revizuire a Constituţiei îşi reia mâine activitatea în Parlamentul României.

 În prima şedinţă, Comisia va stabili calendarul dezbaterilor pentru perioada următoare şi îşi va alege conducerea, după retragerea de la şefia ei a lui Crin Antonescu.

Locul acestuia în comisie a fost preluat de liberalul Puiu Haşotti, care spune însă că nu el va conduce dezbaterile legate de revizuire şi că cel mai probabil funcţia va fi preluată de senatorul PSD, Ioan Chelaru.

Odată aleasă conducerea, comisia va stabili şi un calendar al dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei.

Pe masa de lucru a senatorilor şi deputaţilor se vor afla iniţiativele legislative cu privire la alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea acestora şi a campaniilor electorale.

Cele mai importante modificări faţă de legislaţia actuală prevăd eliminarea votului multiplu prin introducerea unui sistem informatic de verificare a prezenţei la urne, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin votul secret exprimat de jumătate plus unu din numărul consilierilor prezenţi, înfiinţarea partidelor politice cu doar trei membri şi acoperirea cheltuielilor din procesul electoral de la bugetul de stat pentru competitorii care obţin la alegeri cel puţin 3%

În iunie, 2013, membrii comisiei au votat în unanimitate proiectul de revizuire a Legii fundamentale.

La vot nu au participat reprezentanţii PDL şi PP-DD, iar democrat-liberalii au atacat-o la Curtea Constituţională, care a respins proiectul.

Parlamentul a aprobat luni, 2 martie, modificarea componenţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, aminteşte Agerpres.

Potrivit proiectului de hotărâre, în Comisia pentru revizuirea Constituţiei deputatul Ioan Cupşa (PNL) este desemnat în calitatea de membru titular pe locul rămas vacant ca urmare a încetării mandatului de deputat al lui Petre Roman, Eugen Nicolăescu (PNL) este în locul deputatului Alina Gorghiu, Gabriel Andronache (PNL) în locului fostului deputat George Scutaru, Puiu Haşotti (PNL) în locul senatorului Crin Antonescu, iar Cătălin Boboc îl înlocuieşte pe senatorul Tudor Chiuariu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat pe 23 februarie că PNL va solicita în continuare şefia Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

"Sperăm să nu pierdem conducerea acestei comisii. (...) Vom cere şi sperăm a se respecta această regulă', a afirmat liberalul. El a indicat că şefia acestei comisii nu are legătură cu US", a spus el, citat de Agerpres.

Ionuţ Stroe a mai precizat că printre elementele definitorii care se vor găsi în propunerile PNL în legătură cu modificarea Constituţiei sunt aspecte care ţin de reforma instituţiilor politice, administrativ-teritorială şi o clarificare a raporturilor între instituţiile fundamentale ale statului.

Schimbările anunţate de liberali în componenţa Comisiei au venit după ce purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, afirma că social-democraţii solicită imperativ PNL să nu mai blocheze activitatea Comisiei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 8 Martie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste