Terorismul, pe agenda miniştrilor de Externe ai UE

Terorismul şi radicalizarea islamismului în Europa vor fi discutate astăzi la Bruxelles de miniştrii de externe ai Uniunii Europene. România va fi reprezentată de ministrul Bogdan Aurescu.

UPDATE Miniştrii de externe din Uniunea Europeană discută la Bruxelles despre o intensificare a cooperării pentru combaterea terorismului şi a ameninţărilor jihadiste, în prima lor reuniune după atacurile din 7 ianuarie de la Paris, transmite corespondentul RRA, la Bruxelles.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că este nevoie de o alianţă la nivel internaţional care să includă şi naţiunile musulmane şi de o mai bună coordonare între statele membre ale Uniunii Europene.

O atenţie deosebită va fi acordată riscului pentru securitate pe care îl reprezintă europenii cu opinii radicale care au călătorit în ţări precum Irak sau Siria.

Tot astăzi, miniştrii de externe au decis să conteste hotărârea instanţei europene prin care mişcarea  palestiniană Hamas a fost scoasă de pe lista Uniunii Europene a organizaţiilor teroriste.

Ca urmare a recursului depus de Uniune, efectele hotărârii sunt suspendate până la o nouă decizie definitivă pronunţată de Curtea de Justiţie.

De asemenea, miniştrii au decis să studieze remedierea pe viitor a situaţiilor în care ar putea fi anulate măsurile sale autonome de combatere a terorismului.

Un alt subiect important al discuţiilor îl vor constitui şi relaţiile cu Rusia.

Potrivit corespondenului RRA la Bruxelles, miniştrii de Externe doresc o cooperare mai bună între statele membre privind combaterea terorismului.

De altfel, şi premierul Belgiei, Charles Michel, în urma operaţiunilor antiteroriste din această ţară, a cerut ieri, miniştrilor de externe să discute în regim de urgenţă problema.

Va fi prezent la reuniune şi coordonatorul împotriva terorismului al UE, Gilles de Kerchove.

El spune că, deşi decizia este la latitudinea fiecărui stat membru, este nevoie însă de o nouă legislaţie în domeniu.

Gilles de Kerchove continuă să afirme că, încă din 2013, i-a sesizat pe liderii europeni privind pericolul aşa-numiţilor combatanţi străini cu dublă cetăţenie care merg în Siria să lupte şi, radicalizaţi, se întorc în Europa unde ar putea comite atentate.

Şefii diplomaţiilor europene vor avea o discuţie strategică şi privind relaţiile cu Rusia.

Totodată, miniştrii de externe europeni vor avea o discuţie cu secretarul general al Ligii statelor arabe, Nabil El Araby, centrată pe riscurile de securitate cu care se confruntă statele din sudul Mediteranei, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak şi ameninţările grupării Organizaţiei Statului Islamic la adresa regiunii.

Ei vor analiza ultimele evoluţii din cadrul procesului de pace în Orientul Mijlociu, menţionează sursa citată.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Ianuarie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste