Franţa, şocată de atentatul terorist de la Paris

Preşedintele Franţei, François Hollande, a condamnat actul violent de la redacţia "Charlie Hebdo" şi a afirmat că acesta este un atac la adresa principiilor fundamentale ale Republicii Franceze.

Preşedintele francez, François Hollande, s-a deplasat la biroul revistei parziene "Charlie Hebdo", unde mai mulţi bărbaţi înarmaţi au ucis cel puţin 12 persoane în cursul zilei de miercuri.

El a condamnat actul violent şi a afirmat că acesta este un atac la adresa principiilor fundamentale ale Republicii Franceze. "Ce s-a întâmplat în Paris este un act de barbarism incredibil, un act împotriva unui ziar, iar un ziar reprezintă libertatea de exprimare", a spus el.

"Jurnaliştii au urmărit întotdeauna să demonstreze că în Franţa pot să îşi apere ideile şi că pot avea această libertate pe care Republica o protejează", a adăugat preşedintele Hollande.

Revista cu sediul la Paris a fost atacată de islamişti şi în trecut.

Deseori controversatul săptămânal a câştigat notorietate în anul 2006, când a publicat caricaturi ale profetului Mohamed, care apăruseră iniţial într-un ziar danez. "

Charlie Hebdo" a fost criticat aspru pentru publicarea acestor caricaturi, dar au fost şi multe voci care au luat apărarea revistei, afirmând că acestea făceau parte dintr-o satitră tradiţională şi că erau făcute la adresa tuturor, nu doar a islamiştilor.

Revista a continuat să publice desene controversate la adresa profetului Mahomed, iar în anul 2011 a fost ţinta unor atacuri cu bombă.

De asemenea, revista a fost dată în judecată de lideri musulmani, pentru rasism, dar aceasta a fost achitată. Editorul revistei "Charlie Hebdo" trăieşte în prezent sub protecţia poliţiei, potrivit BBC, informează RADOR.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 7 Ianuarie 2015
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste