CE prezintă planul de investiţii pentru economie şi locuri de muncă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta în plenul Parlamentului European un plan de investiţii în valore de 300 de miliarde de euro pentru reactivarea economiei şi crearea de locuri de muncă.

 Banii vor fi destinaţi proiectelor de interes european din sectoare precum transporturi, energia sau economia digitală.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine în faţa parlamentarilor europeni cu ceea ce el consideră a fi proiectul esenţial al mandatului său.

Un plan destinat să mobilizeze peste 300 de miliarde de euro pentru investiţii în Europa.

La prezentarea care va fi urmată de o rundă de intervenţii ale liderilor grupurilor politice va fi prezentă întreaga echipă a Comisiei Europene.

Aplicarea acestui plan va fi încredinţată Băncii Europene de Investiţii.

Instituţia, reputată pentru soliditatea sa, cotată de agenţiile de rating cu triplu A, va gestiona un nou fond european pentru investiţii strategice, care ar urma să fie operaţional până la jumătatea lui 2015 şi care va susţine iniţierea unor proiecte împreună cu investitorii privaţi mai riscante decât cele pe care le finanţează de obicei.

Banca Europeană de Investiţii va contribui cu 5 miliarde de euro la formarea forurilor, celelalte 16 miliarde de euro urmând să fie asigurate de Comisia Europeană din garanţii, fără a cere infuzii de capital din partea statelor membre.

Această sumă va constitui un amortizor de risc.

Pariul este însă să se atragă, graţie garanţiei pe care o reprezintă, resursele private care în prezent nu sunt investite în economia reală.

Printr-un efect de multiplicare cu 15, această sumă de pornire ar putea permite mobilizarea a 315 miliarde de euro, potrivit calculelor Comisiei.

Proiectele finanţate vor fi alese de un comitet de experţi dintr-o listă trimisă de statele membre şi nu vor exista cote impuse pentru ţări.

Infrastructurile strategice precum cele digitale sau energetice, transporturi, dar şi educaţie, cercetare şi inovare vor fi privilegiate.

Comisia estimează că planul de investiţii ar putea adăuga între 330 şi 410 miliarde de euro la Podusul Itern Brut european şi va crea între 1 şi 1,3 milioane de locuri de muncă în cursul următorilor trei ani.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Noiembrie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste