LIVE UPDATES Ceremonie de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte

La CCR a avut loc ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Klaus Iohannis a fost validat preşedinte ales al României de CCR, în timpul unei ceremonii la care a participat şi actualul şef al statului, Traian Băsescu.

ora 12.00 Preşedintele CCR, Augustin Zegrean a anunţat deschiderea şedinţei, după care s-a intonat imnul de stat al României.

Klaus Iohannis şi-a ţinut mâna  dreaptă în dreptul inimii.

ora 12.05 Zegrean îi înmânează lui Iohannis o copie a a Hotărârii CCR de validare. Iohannis îi salută pe judecătorii CCR.

Un exemplar din această decizie rămâne la preşedintele ales, Klaus Iohannis, un exemplar va ajunge la Parlament, iar un exemplar ajunge la Curtea Constituţională.

ora 12.06 Klaus Iohannis susţine un discurs în care mulţumeşte CCR pentru celeritatea judecării acestei speţe importante "nu doar pentru mine ci si pentru România".

"Le mulţumesc tuturor cetăţenilor care au votat. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles".

"Romanii, prin votul lor, au spus foarte clar: stop si de la capat".

"Le spun tuturor românilor că se poate. Se poate construi o Românie prosperă şi puternică".

"Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte, vom construi România lucrului bine facut în timp şi pas cu pas".

"Avem o Constituţie care e bună. E nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive, dar se impun anumite modificări pentru a elimina unele incertitudini şi pentru a se adapta stării de fapt".

"Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Vreau sa reconectez preşedintele României la Constituţie".

AUDIO Discursul lui Klaus Iohannis

ora 12.11 Actualul preşedinte, Traian Băsescu, susţine un discurs

"Vă doresc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat să nu aveţi în banca din stânga fostul... să nu fiţi în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta şi fără vechiul preşedinte în stânga".

"Pentru că cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani, se înşală. În societatea românească, în politicul românesc, încă există destule resurse pentru pasul înapoi".

"Este misiunea fundamentală a preşedintelui ca, utilizând de toate instrumentele pe care Constituţia i le pune la dispoziţie, să facă să se meargă înainte pe drumul fixat".

AUDIO Discursul lui Traian Băsescu

"Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul strategic cu Statele Unite, prezenţa noastră în Uniunea Europeană şi în NATO şi credibilitatea pe care ne-am dobândit-o în mod deosebit în NATO".

"Cu certitudine, siguranţa naţională este elementul fundamental care este în responsabilitatea preşedintelui, ceea ce nu înseamnă că preşedintele poate fi un înalt demnitar al statului român care nu priveşte la realităţile interne".

"Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi, uneori, trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune".

"Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă. Sunt instituţii care s-au modernizat şi nu am nicio reţinere să o spun, instituţiile care, într-un fel sau altul, au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, datorită jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate".

"vă voi transfera tot ceea ce ştiu, aşa cum am stabilit într-o perioadă de tranziţie care începe astăzi, şi iată o noutate a mandatului preşedinte, dar şi al meu".

"Vă voi transfera tot ceea ce ştiu, aşa cum am stabilit, într-o perioadă de tranziţie care începe astăzi şi iată o noutate a mandatului dvs, dar şi al meu, îmi aduc aminte, cu domnul preşedinte Iliescu, schimbul s-a făcut pur şi simplu în 15 minute, am schimbat locatarul de la Cotroceni, acum, prin organizarea timpurie a alegerilor, avem posibilitatea unei perioade de tranziţie în care fiecare consilier, pe domeniul lui, să transfere dosarele, eu însumi voi transfera dosarele importante către domnul preşedinte Klaus Iohannis".

"Vă mulţumesc mult dvs, Curţii Constituţionale cu care am lucrat atât de bine în cei 10 ani... Sigur, nu întotdeauna am avut dreptate, dar am recunoscut chiar dacă nu mi-a venit bine şi vă doresc tuturor succes în continuare".

ora 12.16 Ceremonia a luat sfârşit


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Noiembrie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste