BEC: Până la ora 13.00 au votat 20,78% dintre români

Biroul Electoral Central prezintă, din trei în trei ore, începând cu ora 11.30, situaţia prezenţei la vot la nivel naţional.

UPDATE 1 Ora 13.00 Biroul Electoral Central a anunţat că până la ora 13.00 s-au prezentat la vot 20,78% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.

O prezenţă mai ridicată la vot s-a întregistrat în judeţele Constanţa cu 24,33, Teleorman cu 24,21 la sută şi Olt cu 24,05%.

La polul opus o prezenţă mai redusă la vot s-a înregistrat în judeţele Satu Mare cu15,42%, Maramureş  cu  15,53% şi Covasna cu 15,59%.

În mediul urban prezenţa este de 21.14%, iar mediul  rural este de 20,28%, informează readctorul RRA.

AUDIO Anunţurile purtătorului de cuvânt al BEC, pe prima pagină, în playerul AUDIO

UPDATE  Ora 10.00 - 6,55% dintre români şi-au exercitat dreptul la vot în primele trei ore de la deschiderea secţiilor.

Potrivit Biroului Electoral Central, în mediul urban prezenţa la urne a fost de 6,37 %, iar în cel rural de 6,78%.

În Capitală, 5,76% dintre bucureşteni au votat până la ora 10,00. 

Fruntaş la prezenţa la urne a fost până acum judeţul Teleorman cu 8,86%, iar pe ultimul loc este judeţul Covasna cu doar 4,59%.

Cererile pentru urna specială sunt formulate personal de alegători, precizează Biroul Electoral Central.

Preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia legală de a aproba doar acele cereri care sunt formulate conform prevederilor din Legea 370/2004.

Cererile pentru urna specială formulate de personalul medical sau de către conducerea instituţiilor în care se află internaţi

La ora 7.00, cele 18.550 secţii de votare din întreaga ţară s-au deschis în aşteptarea cetăţenilor care vor să-şi aleagă viitorul preşedinte.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot, aminteşte redactorul RRA.

Vor putea vota inclusiv tinerii care au împlinit astăzi vârsta de 18 ani, însă de acest drept nu pot uzita cei care au interdicţie judecătorească sau medicală.

În cabina de vot trebuie să intre doar alegătorul căruia i s-a înmânat buletinul de vot cu cei 14 candidaţi şi ştampila cu menţiunea "Votat".

Numai în situaţii speciale temeinice, legea permite ca persoana în cauza să fie ajutată de un însoţitor.

De asemenea, îndoirea greşită a buletinului nu va atrage nulitatea acestuia.

Cetăţenii vor putea vota astăzi în baza următoarelor documente: carte sau buletin de identitate, paşaport diplomatic de serviciu simplu-electronic, iar elevii şcolilor militare pe baza carnetului de serviciu militar.

Alegătorii netransportabili, deţinuţii şi bolnavii internaţi în spitale vor putea vota dacă au solicitat deplasarea urnei mobile prin  prin depunerea unei cereri la secţiile de votare de care aparţin permanent sau temporar. 

La aceste alegeri nu se vor organiza secţii de votare speciale.

Cetăţenii care se afla în altă localitate decât cea de domiciliu vor vota la secţiile obişnuite din acea localitate, însă vor completa o declaraţie pe propria răspundere că nu au mai votat şi că nu vor mai vota la acest tur de scrutin, iar numele alegătorului va fi trecut pe listele electorale suplimentare.

În ceea ce-i priveşte pe bucureşteni, aceştia vor putea vota doar la secţia de votare unde sunt arondaţi cu domiciliul şi nu în alte sectoare. 

Românii aflaţi în străinătate îşi vor putea alege viitorul preşedinte dacă se vor prezenta la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României şi în acest caz sunt organizate peste 290 de secţii de votare.

Există, de fapt, şi o hartă a acestor secţii pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Amintim că, potrivit legii sunt prevăzute amenzi foarte mari, inclusiv privarea de libertate pentru acele persoane care vor încerca astăzi să fraudeze alegerilor prin diverse metode, fie să voteze multiplu, fie să-i determine pe alţii să voteze sau nu cu un anumit candidat, să ofere bani sau anumite foloase.

Votul se va încheia la ora 21:00, neexistând posibilitatea vreunei prelungiri.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Noiembrie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste