Consiliul Naţional Secuiesc solicită autonomia Ţinutului Secuiesc

Membrii Consiliul Naţional Secuiesc cer ministerelor afacerilor externe din România şi Ungaria să facă demersuri ca în Tratatul de înţelegere şi bună vecinătate să se introducă prevederile care se referă la regionalizare şi autonomie.

Consiliul Naţional Secuiesc a cerut Guvernului Ungariei să sprijine aspiraţiile la autonomie ale secuilor în faţa forurilor internaţionale, precum şi în cadrul relaţiilor cu România.


Decizia a fost adoptată în cadrul unei şedinţe de lucru a Consiliului, desfăşurată în clădirea Parlamentului de la Budapesta, la care au participat aproximativ 300 de delegaţi.


Membrii Consiliul Naţional Secuiesc cer ministerelor afacerilor externe din România şi Ungaria să facă demersuri ca în Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre cele două ţări să se introducă prevederile care se referă la regionalizare şi autonomie, din acele recomandări al Consiliului Europei care s-au adoptat după semnarea acestuia, iar autonomia Ţinutului Secuiesc să fie nominalizată drept o garanţie instituţională a drepturilor şi libertăţilor secuilor în cadrul dreptului internaţional.


Liderul Consiliul Naţional Secuiesc, Balasz Izsak, a declarat că nu se cere o revizuire a tratatului, ci o actualizare a acestuia.


În ceea ce priveşte perioada Preşedinţiei ungare a UE, Consiliului Naţional Secuiesc consideră important să se acorde o atenţie deosebită obligaţiilor asumate de statele membre privind protecţia comunităţilor naţionale, etnice şi lingvistice şi menţinerea diversităţii culturale a Europei, dar şi ca Ţinutul Secuiesc să fie sprijinit pentru a fi reprezentat în Comitetul Regiuilor ca regiune europeană istorică.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Noiembrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste