Premierul Ponta nu este de acord cu proiectul UDMR de autonomie

Premierul susţine că proiectul UDMR privind autonomia este prezentat într-un moment electoral, de lansare a candidatului Uniunii la Preşedinţie, Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că nu este de acord cu proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc propus de UDMR, adăugând că acesta reprezintă de fapt un moment electoral.

"Şi cred că şi iniţiatorii ştiu foarte bine că PSD, ca probabil şi celelalte partide, am văzut poziţia d-lui Iohannis care, de altfel, face parte dintr-o minoritate ca şi maghiarii, că a spus clar că nu-l susţine. Cred că este un moment electoral lansarea în timpul campaniei electorale a lui Hunor Kelemen", a spus premierul la Adevărul live.

În opinia acestuia, "lecţia cu Scoţia a fost înţeleasă de toată lumea".

"Şi cred că experienţa Kosovo este încă o experienţă care n-a fost digerată la nivel european, a apărut Crimeea, avem după Abhazia şi Osetia în Georgia, iată avem o nouă Transnistrie sau Abhazie în Donetsk. Cred deci că datoria statului român, un stat modern, un stat care respectă şi care protejează minorităţile, este de a lucra împreună cu reprezentanţii acestor minorităţi. Şi UDMR-ul este reprezentantul legitim, pentru că au fost votaţi la mai multă descentralizare, la mai multă competenţă în ceea ce priveşte viaţa comunităţii, dar nu putem să mergem pe o pantă care în final nu ne poate aduce decât dezbinare", a argumentat premierul.

El a precizat că nu a văzut în detaliu proiectul de autonomie şi că nu a existat "nici măcar o discuţie".

"Cred că putem arăta tuturor minorităţilor şi în primul rând comunităţii maghiare, care este cea mai numeroasă, şi am fost acum o săptămână am fost la Cozmeni, graniţa dintre Covasna şi Harghita, şi am spus foarte clar - toate şcolile din România beneficiază de microbuze, beneficiaţi şi dvs., toate localităţile din România beneficiază de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii locale, iată contractele, toate regiunile şi judeţele din România beneficiază de mai multă descentralizare, de fapt acel proiect al guvernului care a fost oprit la Curtea Constituţională ducea foarte mult spre ideea de descentralizare. Deci sunt total de acord cu ideea de descentralizare, cu mai multă putere pentru aleşii locali, indiferent din ce judeţ sunt. Există o limită peste care nu cred că cineva va trece", a adăugat premierul.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi,  proiectul de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc.

Proiectul propune înfiinţarea aşa-numitului Ţinut Secuiesc format din cele trei judeţe în care maghiarii sunt majoritari - Covasna, Harghita, Mureş, regiune care se devină autonomă.

Proiectul  presupune introducerea bilingvismului, dar şi a principiului reprezentării proporţionale a comunităţilor etnice din regiune, în diferite instituţii precum Curtea de Apel.

Limba maghiară ar urma să fie predată inclusiv în şcolile româneşti.

Proiectul de autonomie propus de UDMR prevede că Târgu Mureşul va fi capitala regiunii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Septembrie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste