Reacţiile partidelor la proiectul de autonomie

Reprezentanţii partidelor susţin că orice modificare administrativ-teritorială trebuie să respecte Constituţia.

Partidele aflate la putere, dar şi cele din opoziţie, nu cred în reuşita unui proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi susţin că orice modificare administrativ-teritorială trebuie să respecte Constituţia ţării.

Deputatul PNL Alina Gorghiu susţine că Alianţa Creştin Liberală se pronunţă pentru regionalizare, dar nu pe criterii etnice.  

"Considerăm că este benefică o regionalizare a administraţiei publice locale, dar niciodată aceasta nu trebuie să fie făcută pe criterii etnice, aşa cum a solicitat UDMR prin acest proiect referitor la autonomia teritorială", a spus Alina Gorghiu.  

Deputatul PC, Bogdan Ciucă, crede că oricine poate să promoveze ce doreşte, dar cu respectarea Constituţiei şi atrage atenţia că România are o legislaţie care respectă minorităţile etnice. 

"România, din punct de vedere al sprijinirii minorităţilor naţionale, este pe primele locuri în Europa, din perspectiva legislaţiei din acest domeniu. N-am nimic împotriva niciunui proiect, atâta vreme cât proiectul acela se referă la toţi cetăţenii români", a susţinut Bogdan Ciucă.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, preciza recent că proiectul UDMR nu are şanse de reuşită, în timp ce senatorul Mircea Geoană cere Uniunii să oprească acest "joc electoral periculos".

Ce prevede proiectul de autonomie

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi,  proiectul de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc.

Proiectul  presupune introducerea bilingvismului, dar şi a principiului reprezentării proporţionale a comunităţilor etnice din regiune, în diferite instituţii precum Curtea de Apel.

Limba maghiară ar urma să fie predată inclusiv în şcolile româneşti.

Proiectul de autonomie propus de UDMR prevede că Târgu Mureşul va fi capitala regiunii.

Sfântul Gheorghe ar urma să găzduiască instituţiile fiscale, Odorheiul Secuiesc va găzdui Consiliul regional, iar Miercurea Ciuc - Prefectura regională şi alte instituţii.

Proiectul mai prevede păstrarea structurii judeţelor.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Septembrie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste