Ponta: A doua nominalizare pentru funcția de comisar european este o femeie

Premierul Victor Ponta susține că România are două propuneri pentru funcția de comisar european. Prima opțiune a României este portofoliul Agriculturii pentru Dacian Cioloș, a doua este o femeie.

Premierul Victor Ponta spune că prioritatea sa este ca României să îi revină un portofoliu de comisar european "cu o încărcătură serioasă", numele acestuia urmând să fie anunţat săptămâna viitoare.

El a menţionat că, în scrisoarea transmisă, prima opţiune a României este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Cioloş.

"Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă şi un portofoliu din care nu numai România, dar şi întreaga regiune să beneficieze de proiecte de dezvoltare. Prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculturii pentru domnul Dacian Cioloş. Păstrarea portofoliului este foarte puţin probabilă.  Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunţa decizia sa, eu o cunosc, dar este obligaţia oricărui şef de guvern de a respecta dreptul preşedintelui de a anunţa CE şi numele comisarilor", a spus acesta, sâmbătă, la Guvern.

Ponta a afirmat că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume.

"În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Pot confirma faptul că am avut o discuţie, de altfel se discută acest lucru pe plan european, avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că altfel Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi. Categoric este o femeie, pentru că acest lucru, negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, e adevărat", a afirmat Ponta.

Băsescu: Spre surprinderea mea am aflat că există două nominalizări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, spre surprinderea sa, România a făcut două nominalizări pentru funcţia de comisar european şi a punctat că există o problemă de respectare a legislaţiei în contextul în care nu au fost audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului în cazul acestora.

"Nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa, dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles - suntem unul dintre puţinele state care a acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult, aş spune că avem şi o problemă cu respectarea legislaţiei interne", a spus şeful statului înainte de plecarea la Bruxelles.

El a explicat că anul trecut Guvernul a promovat legea care se referă la relaţia dintre Parlament şi Guvern în ceea ce priveşte afacerile europene, act normativ care prevede că Legislativul este informat de Executiv cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcţii la nivelul UE şi că persoanele nominalizate pentru funcţia de comisar european sunt audiate de comisia de specialitate.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 August 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste