Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, aprobată de Guvern

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze pentru orice partid doresc, fără a-şi pierde mandatul.

Aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile să opteze pentru orice formaţiune politică doresc fără să-şi piardă mandatul obţinut la alegeri.

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţa de urgenţă care le permite primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali, celor judeţeni şi supleanţilor să facă acest pas.

Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat că nu există nimic nedemocratic în acest act normativ, iar principalul motiv pentru care a fost adoptat îl reprezintă blocajele din administraţia locală, generate de modificarea spectrului politic.

"Principalul motiv pentru care a fost adoptată această ordonanţă îl reprezintă din ce în ce mai desele blocaje din administraţiile locale", a adăugat Liviu Dragnea.

Ponta: Imi asum proiectul

Premierul Victor Ponta a declarat, în deschiderea şedinţei de Guvern, că îşi asumă proiectul de ordonanţă de urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri. 

"Cred în primul şi în primul rând că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi cu USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei şi astăzi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi cu Iohannis", a afirmat premierul.

PNL şi PDL nu vor primi în rândurile lor niciun ales local traseist

Alianţa Creştin Liberală (susţine că prin adoptarea OUG privind aleşii locali Guvernul demonstrează că este "capabil de orice abuz" şi arată că PDL şi PNL nu vor primi în rândurile lor niciun primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local sau judeţean "traseist".
    
"Alianţa Creştin Liberală condamnă ferm decizia guvernului de a adopta Ordonanţa de urgenţă a traseismului politic, un act profund nedemocratic, un atac la statul de drept. Victor Ponta încalcă regulile democratice exact înainte de alegeri, încercând să ajungă preşedinte al României prin mijloace ilegale şi imorale", se arată într-un comunicat.

"Prin adoptarea acestei ordonanţe, Guvernul PSD demonstrează că este capabil de orice abuz, că este gata în orice moment să submineze valorile democratice şi europene", susţine ACL.

Ambasada SUA, "îngrijorată"

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti îşi manifestă îngrijorarea faţă de momentul ales de autorităţile române pentru o eventuală ordonanţă guvernamentală cu privire la aleşii locali.

Ambasada precizează într-un comunicat că şi-a exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi consideră că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri cu participarea liberă a tuturor partidelor politice, a societăţii civile şi a tuturor părţilor interesate.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 August 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste