Oprea face bilanţul inundaţiilor: un mort şi patru persoane dispărute

Foţele Ministerului de Interne desfăşoară în continuare acţiuni de căutare ale persoanelor dispărute în urma inundaţiilor care au afectat 10 judeţe.

Bilanţul intemperiilor de până acum este unul tragic: o perosană a murit şi alte 4 sunt date dispărute, 63 de localităţi din 10 judeţe sunt afectate de ape şi mai mult de 1.000 de locuinţe sunt inundate.

În ultimile 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit cu forţe suplimentare, dar şi cu elicoptere, mijloace tehnice, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi pentru diminuarea efectelor inundaţiilor.

"Am dispus, în acest sens, mobilizarea a peste 2.200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, care au intervenit în cursul zilei de ieri şi azi noapte, având ca prioritate salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în situaţii de risc, cauzate de inundaţii. De asemenea, am dispus să fie pregătite forţe suplimentare din judeţele limitrofe celor aflate sub avertizările meteo hidrologice", a spus Oprea.

Forţele MAI au acţionat în 63 de localităţi din cele 10 judeţe afectate de inundaţii: Alba, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Sibiu.

400 de oameni salvaţi

În urma intervenţiilor Ministerului Afacerilor Interne  au fost salvate 400 de persoane, care fie rămăseseră izolate, fie s-au aflat în alte situaţii critice.

Dintre aceste persoane salvate, numai în localitatea Vaideeni, din judeţul Vâlcea, 210 oameni au fost evacuaţi preventiv şi scoşi din zonele de risc.

Pe lângă persoanele evacuate de către structurile pentru situaţii de urgenţă, în mai multe localităţi, oamenii aflaţi în zone de risc, şi-au părăsit casele şi au fost cazaţi temporar în spaţii sigure, puse la dispoziţie de către autorităţile locale, fie la rude.

Se caută persoanele dispărute

Forţele Ministerului de Interne desfăşoară acţiuni de căutare a persoanelor dispărute.

"Avem în intervenţii aproape 2.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, la care se pot adăuga, în funcţie de dinamica situaţiei, alte 2.500 de forţe. Acţiunile de intervenţie sunt concentrate în judeţele Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. Pentru intervenţie în caz de nevoie, avem la dispoziţie şi 10 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, dintre care şase de tip SMURD", a adăugat ministrul.

Ministrul a mai spus că au fost scoase de la rezervele de stat 8.000 de kilograme de conserve, 24.000 de litri de apă, două tone de ajutoare fiind transportate cu elicopterul în localitatea Vaideeni.

COD ROŞU de inundaţii, prelungit

Atenţionările de vreme severă au fost prelungite de meteorologi pentru sud-vestul ţării.

Râurile de acolo rămân şi ele sub avertizări - cod roşu - de inundaţii. 

Anterior, meteorologii au emis, miercuri, o nouă atenţionare cod portocaliu de ploi abundente şi intensificări ale vântului.

Va intra în vigoare miercuri dimineaţă şi este valabilă pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.

În zonele respective se aşteaptă cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat, izolat chiar 70.

Alte cinci judeţe vor fi avertizate cu cod galben de averse.

Este vorba de Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 Iulie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste