Băsescu: Îl susţin pe Dacian Cioloş pentru portofoliul de Comisar al agriculturii

România are toate şansele să poată menţine portofoliul agriculturii prin Dacian Cioloş, dacă se va realiza un tandem funcţional preşedinte-premier în ţara noastră, susţine şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat cu puţin timp înainte de a pleca la summit-ul de la Bruxelles, că îl susţine pe Dacian Cioloş pentru portofoliul de comisar european al Agriculturii.

Subiectul nu se va discuta oficial, miercuri la summit-ul de la Bruxelles.

România are toate şansele să poată menţine portofoliul agriculturii şi, automat, şi pe Dacian Cioloş, dacă se va realiza un tandem funcţional preşedinte-premier în ţara noastră, a mai spus preşedintele.

Într-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul zilei", şeful statului spune că a discutat această problemă cu premierul Victor Ponta.

"Eu i-am spus premierului la telefon: Domnu' prim-ministru, rămânem pe varianta Cioloş?  Răspunsul domniei sale a fost da. Domnu' prim-ministru, atunci, vă rog, cereţi ministrului de externe să înceapă notificarea şi tatonările cu toate ministerele de externe ale statelor membre. Să se ştie că România are un nume, vizează un portofoliu, la ora asta, la ora la care eu plec la Bruxelles, trebuia candidatul României să fi fost demult audiat. Vă pot spune că în momentul de faţă, aproape jumătate din ţări au trimis deja propunerea scrisă către Jean- Claude Junker", a spus preşedintele.

Obiectivele summit-ului de la Bruxelles

Preşedintele a subliniat, într-o conferinţă de presă înainte de plecare la Bruxelles,  că vor fi abordate trei obiective: primul dintre acestea, situaţia din Ucraina şi, mai exact, evoluţia de la ultimul Consiliu European, unde s-au stabilit cinci repere care să arate bunăvoinţa Rusiei în soluţionarea conflictului ucrainean.

Al doilea obiectiv este întâlnirea cu Jean Claude Juncker, desemnat preşedinte al Consiliului European zilele trecute.

El a afirmat că, tot zilele trecute, preşedintele Herman Van Rompuy a tatonat posibilitatea stabilirii unui funcţionar în funcţia de înalt reprezentant al Comisiei pentru politică externă, dar şi alte funcţii de conducere.

În opinia preşedintelui României ţara noastră doreşte ca postul de înalt reprezentant al Comisiei pentru politică externă, să fie ocupat de un reprezentant al statelor estice.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Iulie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste