Preşedintele Băsescu participă la dejunul oferit de preşedintele SUA, Barack Obama, în Polonia

Preşedintele Traian Băsescu va participa marţi şi miercuri la ceremoniile dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit programului, şeful statului va sosi marţi, la ora 16,00 (ora României), la Palatul Prezidenţial din Varşovia, urmând ca ulterior, de la ora 16,15 (ora României), să participe la dejunul de lucru oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

De asemenea, de la ora 19,00 (ora României), preşedintele Băsescu va participa la decernarea Premiului "Solidaritatea".

Miercuri, 4 iunie, de la ora 12,30 (ora României), în Piaţa Castelului Regal din Varşovia, şeful va participa la Ceremonia oficială dedicată sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă.

Ştire în curs de actualizare

Turneul pe care îl face în Europa, preşedintele  Statelor Unite ale Americii este marcat de criza din Ucraina

Barack Obama urmează să le dea asigurări aliaţilor est-europeni că Statele Unite le vor apăra securitatea în cadrul NATO, pe fondul tensiunilor cu Rusia, cele mai grave de la încheierea războiului rece.

Preşedintele american se opreşte într-o primă etapă la Varşovia, pentru ceremoniile care marchează 25 de ani de democraţie în Polonia.  

Potrivit Casei Albe, principalul scop al preşedintelui american va fi să-şi arate sprijinul pentru guvernul ucrainean şi să vorbească despre mişcări democratice de tipul solidarităţii şi de sacrificiile făcute de generaţia din timpul celui de al doilea război mondial, făcând o paralelă între acestea şi actualele lupte pentru democraţie şi drepturile omului, informează redactorul RRA, Carmen Gavrilă.

Casa Albă a transmis că discursul lui Obama la Varşovia se va concentra pe modul în care polonezii au reuşit să obţină o schimbare remarcabilă prin simpla dorinţă de a trăi în democraţie şi pe faptul că prosperitatea şi creşterea economică din Polonia după căderea comunismului trimit un mesaj important Ucrainei.

De altfel, tocmai în semn de solidaritate este prevăzută o întâlnire între Barack Obama şi preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenco, un semnal politic important .

De menţionat că, potrivit programului preşedintelui american, la sfârşitul săptămânii, în Franţa, Obama va lua parte la ceremoniile de comemorare a debarcării aliaţilor în Normandia.

La eveniment participă de altfel şi preşedintele rus Vladimir Putin, dar, de precizat că nu este planificată nici o întâlnire între cei doi.

Aşadar, deocamdată nu va fi apăsat nici un buton de resetare în relaţiile ruso-americane sau poate cei doi vor comunica prin intermediul preşedintelui francez François Hollande care are programate întălniri şi cu Barack Obama şi cu Vladimir Putin, mai precizează redactorul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Iunie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste