PPE câştigă cele mai multe mandate în noul Parlament European

La nivel european, grupul popularilor europeni va avea cei mai mulţi europarlamentari şi în noul Legislativ, urmat de cel al socialiştilor şi democraţilor, potrivit rezultatelor parţiale, difuzate duminică-noapte la Bruxelles.

Cu toate acestea, niciun grup nu deţine majoritatea de 376 de mandate.

Pe locurile trei şi patru se află Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni şi Grupul Verzilor.

Rezultatele vor fi actualizate pe parcursul zilei, dar potrivit corespondentului RRA, nimeni nu se aşteaptă la modificări prea mari.  

Partidul Popularilor Europeni rămâne cel mai numeros grup politic, cu 212 membri, cu toate că a pierdut 63 de locuri, precizează corespondentul RRA la Bruxelles.

Pe locul secund se situează Partidul Socialiştilor şi Democraţilor Europeni cu 185 mandate, cu  zece mai puţin decât în actuala legislatură.

►Liberalii şi Democraţii Europeni vor avea 71 de locuri,

►Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană= 55 locuri

►Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni= 45 locuri

►Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică=40

►Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei =36 de locuri.

Vor mai fi 38 de deputaţi neafiliaţi şi 67 nou-aleşi, care nu fac parte din niciun grup politic al parlamentului actual.

Cei mai mulţi dintre ei reprezintă partide de extremă dreapta sau eurosceptice.

AICI rezultatele alegerilor din Parlamentul European

Pentru a putea forma un grup este nevoie de 25 de deputaţi din cel puţin şapte ţări membre, explică redactorul RRA.

Una din primele misiuni ale noului Parlament European  va fi să-l voteze pe preşedintele Comisiei Europene, care are nevoie de susţinerea unei majorităţi de 376 de eurodeputaţi.

Cei trei candidaţi cu şanse reale din partea grupurilor politice - Jean-Claude Junker de la populari, Martin Schulz de la socialişti şi liberalul Guy Verhofstadt - au declarat că vor încerca pe rând să formeze o majoritate.

Vor urma negocieri şi consultări intense, pentru că procesul nu e deloc simplu.

De altfel, luni dimineaţă, va avea loc conferinţa preşedinţilor, adică întâlnirea dintre preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice.

Concluziile vor fi prezentate preşedintelui Consiliului European, iar apoi discutate cu şefii de stat şi de guvern, la un dineu informal. 

Corespondentul nostru mai informează că în procesul de desemnare a viitorului preşedinte al Comisiei Europene este implicat şi Consiliul European, adică şefii de stat şi de guvern din ţările membre, care trebuie să-l propună Parlamentului pe candidat prin majoritate calificată.

REZULTATELE VOTULUI ÎN ȚĂRILE UE


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste