Mesajul lui Biden: România este și va fi protejată

Aflat într-o vizită de două zile în România, vicepreședintele SUA a declarat că niciun aliat NATO nu este singur și că "ne protejăm unii pe ceilalţi".

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a insistat pe parcursul vizitei de două zile pe care a întreprins-o la Bucureşti pe faptul că SUA susţin ferm apărarea comună aşa cum este prevăzută de Articolul 5 al Tratatului NATO şi că ţara noastră este şi va fi protejată.

Joe Biden a mai declarat că statul de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt extrem de importante pentru securitatea unei ţări şi că România a făcut progrese în acest domeniu.

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a declarat că infrastructura României poate fi o pistă de lansare pentru piaţa energetică de la Marea Neagră către centrul şi vestul Europei şi că este nevoie de o piaţă energetică interconectată.

Joe Biden a precizat că dacă statul de drept este puternic şi justiţia se desfăşoară într-un mod transparent regulile pieţei sunt previzibile, iar companiile din întreaga lume vor dori să investească.

Vicepreşedintele american a dat ca exemplu Ucraina pentru riscurile pe care le aduce cu sine corupţia.

"Corupţia este doar o altă formă de tiranie. Ea poate reprezenta un pericol nu doar pentru economie, ci şi pentru securitatea naţională. Există naţiuni, şi am văzut asta recent, care exploatează corupţia pentru a putea exercita influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea vecinilor. Astfel corupţia a devenit un instrument de politică externă pentru unele ţări", a spus Biden.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul sprijină o justiţie puternică şi independentă şi că oricine încală legea, indiferent de poziţia pe care o are, trebuie să răspundă.

Victor Ponta a menţionat şi creşterea bugetului de apărare.

"Există un acord şi un consens politic pentru ca până în 2016 România să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare", a spus Victor Ponta.

La întâlnirea cu Joe Biden preşedintele Traian Băsescu s-a referit la statul de drept, despre care a spus că este o premisă în avansarea la parametri maximi a parteneriatului cu SUA şi a mulţumit pentru o reacţie americană rapidă de a trimite forţe în regiune, imediat ce Rusia a anexat ilegal Crimeea.

"Forţe aeriene, forţe navale şi forţe terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică", a susținut Traian Băsescu.

La finalul vizitei în România Joe Biden a declarat că nu-i poate imagina o Europă completă şi liberă fără o Românie puternică şi independentă.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste