Joe Biden: Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze America!

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden a afirmat, într-o declaraţie comună că încurajează autorităţile să crească bugetul Apărării şi a dat asigurări că SUA respectă angajamentule luate.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden,  care a sosit marţi, într-o vizită oficială în România.

Declaraţia comună a fost transmisă LIVE VIDEO pe site-ul nostru politicaromaneasca.ro

În deschidere, preşedintele Băsescu a afirmat că a discutat cu înaltul oficial american subiecte foarte importante aflate pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională şi că a mulţumit "vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care a avut-o SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeii, prin suplimentarea de forţe aeriene, forţe navale şi forţe terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică".

Traian Băsescu a salutat angajamentul "ferm" al SUA pentru respectarea "articolul 5 al Tratatului", adăugând că discuţiile cu Joe Biden s-au referit şi la consolidarea statului de drept.

"Am discutat, de asemenea, despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept. Statul de drept, ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a Parteneriatului strategic cu SUA".

Şeful statului a mai arătat că a fost analizată, în discuţiile dintre cei doi, " marea vulnerabilitate a regiunii" şi anume "dependenţa energetică exagerată de gazele din Federaţia Rusă".

Preşedintele a mai spus că a făcut şi o trecere în revistă a creşterii investiţiilor americane în România "care au creat zeci de mii de locuri de muncă"

Vicepreşedintele SUA Joe Biden: Ne protejăm unii pe ceilalţi! Punct.

În alocuţiunea sa, înaltul oficial american, Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia că se află" din nou în România, într-o zi aşa de frumoasă, special parcă pentru vizita mea".

Biden a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru colaborarea pe care a avut-o, adăugând că este "impresionat" de fiecare dată când vine în România, de progresul înregistrat de ţara noastră.

"Într-o singură generaţie ţara dvs a putut să se alăture ţărilor UE şi celei mai puternice alianţe din istorie, Alianţa Nord-Atlantică. 2014 aniversează zece ani de la alăturarea dvs la NATO. Dacă vă amintiţi, în anul 1999 eu susţineam aderarea dvs la NATO şi atunci, domnule preşedinte, toată lumea spunea că împing prea tare această idee, pentru că se considera că doresc ca vocea Delaware să se audă. Eu mă bucur să văd că toate aşteptările mele cu privire la ţara dvs s-au dovedit adevărate şi vă mulţumesc, domnul preşedinte, că aţi făcut aceasta posibilă şi că România s-a alăturat NATO", a spus vicepreeşdintele american.

Acesta a trecut în revistă participarea României la teatrele de operaţiuni ale soldaţilor români, în Irak şi Afganistan, dar şi alte colaborări dintre cele două ţări.

"De asemenea, acum cinci ani v-aţi alăturat proiectului nostru de creare a unui scut aerian antirachetă, de la Deveselu, iar noi încurajăm România în proiectul pe care l-aţi iniţiat, de creştere a bugetului pentru apărare al României la 2% din PIB. Mi se pare un pas foarte bun, pentru că România dovedeşte astfel că doreşte să-şi respecte angajamentele faţă de NATO", a adăugat Biden.

Vicepreşedintele SUA a reafirmat că America îşi va respecta cuvântul

"Vom respecta articolul 5 al Tratatului NATO. Este o obligaţie sacră, nu trebuie să vă îndoiţi de aceasta, nu trebuie să vă puneţi întrebări cu privire la aceasta. Niciun aliat NATO nu este singur. Ne protejăm unii pe ceilalţi. Punct. Ne protejăm unii pe ceilalţi! Punct. Nu mai există nimic de discutat, domnule preşedinte", a conchis înaltul oficial american.

Biden a amintit de vizita pe care a făcut în cursul serii de marţi la Baza militară unde au loc exerciţiile militare "Primăvara carpatică", afirmând că acolo "trupele române îşi dovedesc măiestria şi abilităţile căpătate".

"Noi susţinem aliatul nostru nr.1 care ne susţine în operaţiunile noastre la Marea Neagră şi am decis asupra unui extins plan strategic pentru atingerea planurilor comune NATO. Este mai important să asigurăm securitatea în România, dar şi pentru a asigura că oamenii din ţara dvs pot trăi liberi o viaţă demnă şi plină de prosperitate", a completat el.

Vicepreşedintele SUA şi-a încheiat discursul afirmând că alianţa "este puternică deja datorită şi eforturilor dvs de-a lungul anilor" şi declarând că îi va fi dor de preşedintele Băsescu al cărui mandat urmează să se încheie.

 "Viitorul este al nostru şi este un viitor liber. Doamnelor şi domnilor, vreau personal să-i spun domnului preşedinte că îmi va fi dor de dumnealui, pentru că mandatul dumnealui se termină înaintea mandatului meu.   Dumnezeu să binecuvinteze România şi America şi trupele noastre! ", a mai spus Joe Biden.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste